Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slafsa inte med valen!

Det blir knappast omval den här gången. Men nog är det allvarligt att en medborgare i Kumla inte fick rösta på valdagen.

Annons
Strul. Något omval är knappast aktuellt i år. Men det är ändå för mycket strul i vallokalerna. Arkivfoto: Drago Prvulovic/TT

För fyra år sedan blev valstrulet så omfattande att det fick genomföras omval i en valkrets i Örebro kommun och i Västra Götaland. Något omval verkar det inte bli i år. Men det har ändå varit oacceptabelt struligt. Rösträtten är en grundläggande demokratisk rättighet, inte något som vi kan slafsa med.

När Håkan Granqvist kom till en vallokal i Kumla för att rösta fick han beskedet att hans namn redan var struket. Sannolikt ett misstag. Men för Håkan innebar det att han berövades sin rösträtt. Det är ingen liten sak – om det så bara berör en enda medborgare.

På flera håll i landet rapporteras om mer eller mindre allvarliga incidenter med försvunna valsedlar. I Sundsvall försvann hela buntar med valsedlar från flera olika vallokaler. Oklart varför. På flera platser i Skåne försvann valsedlar för Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Någon skulle kunna tona ner det hela genom att säga att det inte påverkade valresultatet att en person i Kumla inte fick rösta. Någon annan skulle säga att partierna själva får hålla reda på om valsedlarna finns i vallokalen. Men sådana här incidenter undergräver trovärdigheten i valsystemet. Människor ska kunna lita på att valsedlar finns på plats. Och människor ska kunna lita på att de inte stryks över i röstlängden innan de har röstat. Inne i vallokalen är väljaren kung.

Sverige har haft allmän rösträtt i snart 100 år. Demokratin betraktas som självklar. Tänk om vi är så bortskämda med vår rösträtt att vi missar att vårda den, att vi missar att förändra rutiner för att anpassa valrutinerna till den nya tidens krav. En gång bestod riksdagen av fem partier. Och alla ”visste” att det för alltid skulle vara så. Visst fanns det uppstickarpartier även då. Men de var så gott som chanslösa.

Den tiden är förbi. Vi har åtta partier i riksdagen. Och ser vi till FI:s röstandel i årets val är det fullt tänkbart att det blir nio partier som kommer in i riksdagen 2018. Då ökar kraven på att det är ordning och reda bland valsedlarna. Och det måste finnas andra sätt att hålla reda på vilka som har röstat än att dra ett streck med hjälp av penna och linjal.

Vi måste uppenbarligen skärpa kraven när det gäller att hålla ordning i vallokalerna. Och frågan är när hanteringen av våra röster kan ta ett steg in i den digitala tidsåldern.

Mer läsning

Annons