Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp in fler araber!

Annons

EU-kommissionären Cecilia Malmström kom hem från ett kort besök i Egypten på torsdagen. Det hon mötte var ett nytt Egypten. Ett Egypten som ville samarbeta med EU.

Under flera år har EU-kommissionen tjatat på den egyptiska regeringen om att det krävs ett samarbete kring flyktingar. Men så länge president Mubaraks regim satt vid makten blev det kalla handen.

Nu har Mubarak avgått. Nyligen hölls en folkomröstning i Egypten om en ny grundlag. Och när Cecilia Malmström var i Kairo föreslog den egyptiska regeringen att EU och Egypten ska tillsätta en gemensam arbetsgrupp kring migrationsfrågor. Egypten är ett viktigt så kallat transitland, det vill säga många människor som flyr till EU reser genom Egypten.

Det här säger något om vådan av att samarbeta med regimer som betecknas som ”västvänliga”, men samtidigt är både korrupta och diktatoriska. När det verkligen gäller att ta itu med konkreta problem, har sådana regimer inte mycket att erbjuda.

Det är fortfarande för tidigt att förutspå hur framtidens Egypten kommer att se ut. Kommer arabvärldens största land att bli en fullfjädrad demokrati? Kommer mörka krafter att kidnappa revolutionen? Men att den nya egyptiska regeringen nu öppnar för att samverka med EU i migrationsfrågor är hoppingivande.

EU har ett intresse att begränsa strömmen av flyktingar till Europa. Ett medel är att hjälpa den egyptiska regeringen att skapa bättre förhållanden för de flyktingar som lever i landet. Ett annat att bidra till att bygga upp ett fungerande asylsystem i Egypten. Det är en hisnande tanke att ett land som hittills har varit en källa till flyktingströmmar i Europa, kanske någon gång skulle kunna bli ett säkert asylland.

Men det är inte bara Egypten som ska samarbeta med EU. Det måste också vara tvärtom. EU bör till exempel göra det enklare för männisikor i Egypten att att studera och arbeta i EU.

När EU:s stats- och regeringschefer nu träffas i Bryssel på torsdagen och fredagen kommer de att diskutera den akuta krisen i till exempel Libyen. Men de måste också ha ett längre perspektiv. Hur ska EU agera för att på lång sikt främja demokrati och mänskliga rättigheter i arabvärlden? Öppenhet är en del av svaret.

Mer läsning

Annons