Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slåss mot alla verkliga Tony

Annons
Mänsklig. Maffiabossen Tony Soprano hos sin terapeut. Detta är påhittat. I torsdags slog polisen till och grep 125 medlemmari den amerikanska östkustmobben. Det är verkligheten. arkivbild: AP Photo/HBO/scanpix)

En maffiaboss med panikångest blev tv-hjälte för några år sedan. Nåja, hjälte och hjälte. Tony Soprano framstod varken som en perfekt äkta man eller pappa. Men han var en framgångsrik företagare i sopbranschen. Och kriminell, personligen skyldig till en rad mord.

Tony Sopranos värld är påhittad, men skrämmande lik verkligheten. I torsdags gjorde 800 amerikanska poliser en gryningsräd mot den riktiga maffian på östkusten. På en och samma dag greps 125 medlemmar i sju maffiaorganisationer, bland dem ledande personer i samtliga fem ”familjer” i New York.

USA:s justitieminister Eric Holder deltog på presskonferensen i samband med massgripandet för att markera tyngden av FBI:s största tillslag mot maffian någonsin, enligt polisens egen utsago. Eric Holder sa att maffians fortsätter vara ett avgörande hot mot ” ekonomin i vårt land”. Det handlar alltså inte om några småhandlare.

Den som konsumerat maffiafilmer känner sig hemma med namnen på alla mafiosos som nu satts inom lås och bom. Där finns bland annat Richard Fusco och Joseph ”Jo Jo” Corazzo, båda med titeln consigliere, rådgivare. Den som sett Gudfadern kommer i håg att den påhittade Don Corleones consigliere var jurist.

Maffian är gangsters, men i USA-fallet har de stort inflytande och tjänar pengar på det som på ytan är helt legitimt företagande. I New York handlar det bland annat om byggverksamhet. Många fackföreningar är också styrda av maffiapengar.

Maffian i USA följer det internationella mönstret för organiserad brottslighet, en blandning av ren kriminalitet och infiltration i den lagliga världen. Kriminell verksamhet är ju i botten en sätt att bli rik, med olika metoder.

Italienska ’Ndranghetan, en av de största maffiaorganisationerna, dominerar den internationella kokainhandeln. Klart kriminellt. Men den har också hittat en ny guldkantad väg som bär mot den norra delen av landet. I ett reportage i Dagens Nyheter 4 januari, beskrivs hur maffian är på gång med miljardinvesteringar i Milano med omnejd.

’Ndranghetan lägger sina pengar på bestående verksamheter. Den kommande världsutställningen i Milano är ett lysande tillfälle att göra maffians blodspengar vita. Vid sidan av åtalade maffiabossar i norra Italien finns en sjukvårdsdirektör.

USA och Italien är de klassiska maffialänderna i västvärlden. Men den organiserade brottsligheten finns överallt, med samma förödande inverkan på samhället. I Mexiko har knarkkartellernas krig kostat 35 000 människors liv de senaste fyra åren. Politiker har antingen mördats för sitt motstånd eller valt att få betalt.

Maffian anpassar sig till omvärlden och hittar ständigt nya sätt att tjäna pengar fast den inre strukturen behåller sin ålderdomliga hierarki med ett strikt regler för ”heder”.

Denna mäktiga fiende måste samhället möta på alla sätt. Den organiserade brottsligheten är internationell och måste bekämpas med myndigheter som inte skyr nationsgränser. Polisen har en given uppgift. Men det handlar också om samhällets insyn i affärsverksamhet. För maffian är i första hand inte ute efter att döda, utan efter pengar.

Den som vill lära mer kan ju titta på Sopranos igen. Visserligen påhittad, men sorgligt nära verkligheten.

Mer läsning

Annons