Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta gnälla – ta ansvar!

Ansvaret har hittills fördelats till orter som Gusselby och Ställdalen. Men hela Sverige och hela EU måste ta ett ansvar för flyktingkrisen.

Annons

I förra veckan kom EU-kommissionens förslag om hur den akuta situationen ska hanteras. Har finns åtgärder som en tredubbling av resurserna för räddningsoperationer i Medelhavet och mer resurser till EU:s gemensamma gränsmyndighet Frontex. Sådant kan medlemsländerna säkert enas om. Men det riktigt omstridda är att kommissionen föreslår att 20 000 flyktingar ska fördelas mellan medlemsländerna.

Tyskland stöder idén. Inte så konstigt. Förra året tog Tyskland emot 200 000 asylsökande. Sverige stöder idén. Inte så konstigt. Sverige tog emot 80 000 asylsökande. Men vårt grannland Finland är emot idén. Finland tog emot 3 620 asylsökande.

Hade EU varit ett traditionellt mellanstatligt samarbete, så hade det varit meningslöst att ens försöka komma överens om något. Då hade det räckt med att ett enda medlemsland sagt nej för att förhindra EU att gå framåt i frågan.

Men i den här frågan fattas besluten med kvalificerad majoritet. Ett eller ett par länder kan inte blockera ett beslut. Länder som Tyskland, Sverige, Italien och Frankrike har ett gemensamt intresse. Det har genom EU:s historia funnits en tumregel: Om Frankrike och Tyskland är överens, har ett förslag goda förutsättningar att gå igenom.

David Cameron gillar inte förslaget. Men Storbritannien, Danmark och Irland är genom särskilda regler undantagna från den gemensamma asylpolitiken. De kan välja att inte delta. Det försvagar den brittiska regeringens argument vid förhandlingsbordet.

Vi måste också göra något på hemmaplan, Om vi kräver att alla EU-länder tar ett ansvar, ska vi också kräva att alla kommuner i Sverige tar ett ansvar. Välmående kommuner ska inte kunna säga nej. Vi behöver mer ansvarstagande och mindre gnäll.

Mer läsning

Annons