Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta välja ”unga politiker”!

”...samtal, diskussion och analys för feminister och antirasister som rasifieras”.

Annons

Detta är beskrivningen av internetplattformen ”Rummet” där endast de med annan etnisk bakgrund än svensk får uttala sig. Den är bara ett i raden av exempel på den förskjutning som den senaste tiden märkts i det offentliga rummet. Vi tror inte längre på människors förmåga att förstå och sätta sig in i andra människors situation. Varje människa kan bara företrädas av människor som delar samma yttre attribut. Kvinnor måste företrädas av kvinnor, invandrare av invandrare och unga av unga. I kommunfullmäktigen, skolor och på arbetsplatser räknas huvuden. Så många kvinnor, så många med annan etnisk bakgrund än svensk, så många under 30 år.

I jämställdhetens och antidiskrimineringens namn har vi gått från att se människor som individer till att se dem som företrädare för ett kollektiv. En enskild invandrare får representera hela det brokiga kollektivet invandrare. En ung människa förväntas veta vad majoriteten av unga gillar. Ingen tänker på att den unga i fråga kanske älskar att knyppla och lyssna på klassisk musik och inte har bättre koll än en genomsnittlig pensionär på vad ungdomar i allmänhet gillar. Att det nu valts in många nya unga personer i landstings- och kommunfullmäktige här i Örebro län är såklart välkommet, men inte för att de är unga utan för att de är duktiga och har en vilja att förändra.

Att tycka att politiska företrädare ska väljas för att de har en viss ålder, sysselsättning eller etnicitet är att nedvärdera människors förmåga att tänka och sätta sig in i andras situation. Vi är så mycket mer än våra yttre attribut. I Sverige har vi problem med att människor från vissa grupper diskrimineras och inte fullt ut deltar i samhällsdebatten.

Att då försöka åtgärda problemet att människor diskrimineras och behandlas utifrån sin grupptillhörighet i stället för personliga egenskaper genom att göra precis det är kontraproduktivt. I en sann demokrati måste val av företrädare bygga på människors idéer och vilja att förändra, inte deras ålder, kön eller etnicitet.

Mer läsning

Annons