Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små, små steg mot välbefinnande

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Vad spelar det för roll om jag avstår en penicillinkur? Inte hindrar det att världen får allt fler motståndskraftiga bakterier.

Det är lätt att känna så, att det är strunt samma vad jag gör när miljarder andra människor ”gör fel”. Den samlade mänsklighetens missbruk av antibiotika har lett till att undermedicinen skapat nya superbakterier. En del finns nu i Hjälmaren. Vad kan jag göra åt det?

Lika fullt spelar det roll vad varje enskild gör, eftersom helheten består av miljarder delar. Antibiotikakrisen liknar på så sätt klimatkrisen. Sambanden kring jordens gemensamma klimat är än mer invecklat. Allt vad vi företar oss påverkar den tunna hinnan som omger jordklotet och som håller oss vid liv. Vad kan jag ensam göra åt det?

Det finns människor som kan lyfta en ur dessa dystra grubblerier. En är Luyando Katenda. Han är klimatambassadör från Zambia och deltog i förra veckan i ”Stockholm +40”, konferensen om hållbar utveckling.

Små handlingar leder till stora saker, sa Luyando Katenda med självklarhet. Den kunskapen har han, 16-åringen, från sin egen verklighet i den zambiska byn. Så mycket mer vältaligt kan inte en politiker uttrycka sig för att fånga den realistiska optimism som borde driva oss till handling – om vi anser att vår livsstil i den rika världen inte går i takt med naturen.

Livsstil – det är det där vi gör varje dag för att vi tänker att så här ska vi göra. I varje ”vi” finns massor av ”jag”, individer som hela tiden följer invanda mönster utan att särskilt ofta självständigt reflektera över om det finns alternativ.

John Holmberg deltog också under Stockholm +40. Han är professor i fysisk resursteori vid Chalmers i Göteborg och en av författarna till en färsk skrift från Naturvårdsverket, som handlar om hur världen ska skifta till ett system med små utsläpp av koldioxid. Den nödvändigheten har vi hört förr. Det nya är att omställningen kopplas till det goda livet, det som vi alla vill leva.

Författarnas slutsats är att ett energisnålt sätt att leva kan ge ökat välbefinnande, även för oss energislukande västerlänningar. Mycket handlar det om hur vi vill mäta vår livskvalitet – i tid eller pengar.

Det finns mängder av sociologiska och andra akademiska förklaringsmodeller till vad som driver människor. Klart är att vi konsumerar på ett sätt som inte är hållbart, om vi vill att våra barnbarn ska ha samma chanser. Och det vill de flesta av oss, eftersom vi är sociala varelser, helt beroende av andra.

Vårt kollektiva tunnelseende leder till att vi inte ser konsekvenserna av våra val och handlingar. Klokast bli människan på sin dödsbädd. En australisk rapport tidigare i år visade att det människor ångrar mest är att inte ha lytt sin egen vilja, jobbat för mycket och inte hållit kontakt med sina vänner. Ingen ånger handlade om oköpta bilar eller större hus.

Välbefinnande är släkt med lycka. Säg den som inte vill vara lycklig. Ett litet steg på vägen är att lyssna på Luyando Katenda och inse att även små handlingar spelar roll.

Mer läsning

Annons