Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snålblåst över unga

Annons

Det går bra för Sveriges kommuner. Det går bra för Örebro kommun. Inför omvalet lovar alla politiker satsningar. I går kom också beskedet att sommarens feriepraktik för ungdomar kortas från tre till två veckor. Det är inte bra.

Landets kommuner och landsting gick med överskott förra året och prognosen visar ännu bättre resultat för 2011. Det är samma goda utveckling som för statsfinanserna. Grunden till denna boomande ekonomi för det offentliga är att allt fler arbetar och därmed betalar skatt.

Örebro, landets sjunde kommun till storleken, avviker inte. Kommunens ekonomer har haft nöjet att skriva upp prognosen för skatteintäkterna och budgeten förväntas gå med överskott, precis som förra året. Plus har blivit ännu mera plus.

En budget är ingen helig eller vetenskaplig siffersamling, utan ett sätt att se till att intäkterna täcker utgifterna, precis som för ett hushåll. Överskottet är marginalen som ska skydda mot oförutsedda utgifter.

Kommunpolitikerna i Örebro är inne i en valrörelse. Den goda ekonomin har fått genomslag i vallöftena. De flesta partier lovar konkreta satsningar. Inte ens Moderaterna vill utnyttja den goda ekonomin till att sänka skatten. I år är det pengar till välfärden som gäller. Fler förskoleplatser och höjda lärarlöner är bara två exempel.

Mitt i denna yra finns det en grupp som hamnat på undantag. Det handlar om ungdomar. Trots många fler sökande än tidigare till sommarens kommunala feriepraktik så blir det inte fler jobb för unga som slutat nian eller går på gymnasiet. Lösningen blir i stället att minska tiden, från praxis tre veckor till två veckor.

Örebro kommun omsätter varje år drygt sex miljarder kronor för att hålla driften i gång. Kostnaden för feriepraktiken är en struntsumma i detta sammanhang.

Feriepraktiken är viktig på många sätt. Unga människor slipper att dra omkring sysslolösa och får i stället jobba tillsammans med andra och smaka på arbetslivet. Lönen betyder mycket för unga som inte har välbeställda föräldrar.

Det kan väl inte vara så att politikerna under höstens politiska stillestånd glömt en grupp utan rösträtt för att i stället blåsa varmluft på möjliga väljare. I så fall borde många skämmas.

Mer läsning

Annons