Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snälla Länstrafiken, sluta trakassera ungdomar!

Snälla Länstrafiken! Kan vi få ett nyårslöfte? Sluta trakassera ungdomar i Örebro genom att kräva dem på ett "giltighetsbevis", vars bevisvärde är noll!

Annons
Tuwa Evert fick böta 835 kronor. Hon skulle åka några hundra meter med bussen. Hon saknade ett

Tuwa Ewert är 17 år gammal. Hon var lite trött och hängig en morgon, så hon bestämde sig för att ta bussen den korta sträckan mellan Örebro Resecentrum och Slottet.

– Kontrollanterna klev på bussen vid Resecentrum och jag tänkte inte särskilt mycket på det. Jag hade ju både busskort och legitimation.

Men i Länstrafikens värld så räcker det inte med två dokument för att resa några hundra meter – om du är skolelev. Du måste ha tre!

Men i Länstrafikens värld så räcker det inte med två dokument för att resa några hundra meter – om du är skolelev. Du måste ha tre! Först busskortet. Sedan en legitimation. Men dessutom krävs ett "giltighetsbevis". Och något giltighetsbevis hade Tuwa inte på sig.

– Jag tänkte att "okej jag kliver av bussen": Men det fick jag inte göra. Först skulle de skriva ut en faktura på 835 kronor.

Hon hade alltså inte rest en enda meter, när kontrollanterna klev ombord på bussen. Det blev en dyr bussresa.

[+] Busskortet och körkortet räckte inte – Joline fick böta 835 kronor: "Det är så löjligt"

Jag reste till Bryssel i november, med ett enda resedokument - boardingkortet i min mobil. Jag reste till Helsingfors i december med ett enda resedokument – boardingkortet i min mobil. Nästa år räknar jag med att göra mitt andra besök i Taiwan - en resa som är betydligt längre än sträckan mellan Resecentrum och Slottet. Men det räcker med två resedokument, pass och boardingkort. Det krävs alltså fler dokument för en 17-årig skolelev som ska ta sig några hundra meter i Örebro, således.

Att betala 835 kronor för ett uteblivit giltighetsbevis är kännbart för en 17-årig gymnasieelev. För samma pengar hade Tuwa Ewert kunnat betala fyra biljetter till Star Wars på bio, inklusive 3D-glasögon.

Att betala 835 kronor för ett uteblivit giltighetsbevis är kännbart för en 17-årig gymnasieelev. För samma pengar hade Tuwa Ewert kunnat betala fyra biljetter till Star Wars på bio, inklusive 3D-glasögon. Bara för att nämna ett exempel.

Och då tänker du naturligtvis att Länstrafiken måste ägna väldigt mycket tid och kraft åt att se till att dessa "giltighetsbevis" är utformade så att de inte kan förfalskas. Allra minst ett foto på innehavaren och någon form av gammaldags stämpel. Eller helst något som liknar de ackrediteringsbevis som jag brukar få på EU-toppmöten. Alltså ett inplastat kort, med en inbyggd elektronisk legitimation. Om det kostar 835 kronor att inte ha med sig "giltighetsbeviset", kan ju inte detta kort utfärdas med något lättsinne. Eller hur?

Och då kan jag säga: Bevisvärdet av detta "giltighetsbevis" ligger någonstans på minus. Det går alltså till så att eleven får ett tomt "giltighetsbevis" som han eller hon får fylla i själv.

Tuwa Ewert visar det "giltighetsbevis" som hon inte hade med sig den här dagen. Och då kan jag säga: Bevisvärdet av detta "giltighetsbevis" ligger någonstans på minus. Det går alltså till så att eleven får ett tomt "giltighetsbevis" som han eller hon får fylla i själv. Det krävs inte särskilt mycket fantasi eller teknisk kunskap för den som får för sig att förfalska dessa "giltighetsbevis".

[+] Länstrafiken om tuffa kravet på papperslapp: "En liten insats för att få gratis skolresor"

Till saken hör att eleven dessutom ska fylla i sitt namn på själva busskortet. Ett namn som alltså kan jämföras med en legitimation. Bevisvärdet för den namnteckningen kan i och för sig också ifrågasättas. Men den har ju minst samma bevisvärde som de så kallade "giltighetsbevisen" som är så slarvigt utformade att de snarast får betecknas som ett dåligt skämt.

Och egentligen: Betala tillbaka de pengar som ni uttaxerat på ett sätt som strider mot alla anständighet.

Så Länstrafiken: Avskaffa kravet på giltighetsbevis! Eller börja så här: Gör en undersökning bland alla de elever som fått böta 835 kronor. Kolla hur många av dem som inte hade rätt att resa med Länstrafiken. Det borde vara en ganska enkel sak. Med det underlaget kan ni sedan fundera över om kravet är rimligt. Och egentligen: Betala tillbaka de pengar som ni uttaxerat på ett sätt som strider mot alla anständighet.

Fast om ni ändå misstror ungdomar, så kan ni ju göra tvärt om också. Inför det ena kravet efter det andra. Kräv att eleven har en hel pärm med intyg med sig, så hittar ni alltid något som det går att bötfälla honom eller henne för. Men min föreställning är att Länstrafiken ska se till att vi kan resa på ett bra och smidigt sätt. I det ingår i och för sig att göra kontroller som kan upplevas som obehagliga. Och det finns anledning att visa respekt för de som utför detta uppdrag. Så av respekt för både eleverna och de som gör kontrollerna måste giltighetsbeviset avskaffas!

► Läs mer om Länstrafiken:

Nya hållplatser och nya avgångstider – Länstrafiken ändrar tidtabell

[+] Länstrafikens teknik fortsätter krångla: "Det här skapar bara frustration"

[+] Lena blev lurad – fel pris gav dyrare bussresor under mer än ett år: "Verkligen fräckt"

[+] Länstrafiken svarar om biljettstrulet: "Felet ska vara åtgärdat – men nu har vi ett nytt problem"

Länstrafiken kritiseras av Konsumentverket

Mer läsning

Annons