Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart (s)lutsnackat

Annons

Håll ihop! Mona Sahlin tog avsked som partiordförande med dessa ord till sitt parti och sin efterträdare.

Valrörelsens synbara håglöshet var bortsopad. Mona Sahlin utstrålade tillförsikt i sitt sista stora anförande. Tre tusen åhörare höll nästan andan mot slutet när hennes röst darrade till av rörelse. Det var länge sedan Mona Sahlin var så uppskattad och säker på medlemmarnas kärlek. Synd för henne, och möjligen partiet, att glöden kom när det var för sent.

Tiden sedan den katastrofala valdagen har varit en plågsam vandring för socialdemokrater, om inte i dödsskuggans dal, så i alla fall i en mental snårskog av bittra taggar och styng av självanklagelser.

Nu ska Håkan Juholt ta över detta parti på spaning efter en politik som ska tilltala breda lager i den svenska väljarkåren. Mona Sahlin såg inget problem med att blanda ”Sex and The City-sossar” med bygg-sossar. Det finns inget rätt eller fel, inget höger eller vänster, inget vi eller dom. Alla ryms i partiet, enligt Sahlin som sparkade detta hårdskruvade inlägg till sin efterträdare.

En lång rad kongressdelegater gav sin syn på vad socialdemokratin ska stå för. Den vänlige skulle kalla denna långa rad av treminutersinlägg för mångfald, den grinige skulle grymta om en salig blandning av motsägelser och verklighetsfrämmande önskelistor.

Politik handlar om att vilja, sa en gång Olof Palme. Det är en sanning även i dag. Håkan Juholt, som dröjer med sitt första stora tal till i dag, framhåller att han och Socialdemokraterna bärs av värderingar. Det är också sant.

Men politik handlar också om att analysera och prioritera. Socialdemokraterna är nu i full färd med att skärskåda sin samtid för att få kartan att stämma överens med verkligheten och viljan. Sverige är inte samma land som under partiets glansdagar.

Socialdemokraterna vill vara ett parti för alla typer av samhällsmedborgare. Breda och bredd var ord som upprepades hur många gånger som helst under gårdagen. Det är då prioriteringarna blir avgörande. Alla kan faktiskt inte få allt.

Även Socialdemokraterna måste välja. Valfriheten måste ställas mot tryggheten. Det finns socialdemokrater för båda inställningarna. Håkan Juholt har en del att ta itu med för att snacket ska bli verkstad.

Mer läsning

Annons