Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snodde Löfven sitt tal i Askersund?

Annons
Snart på väg. Demonstranter i Askersund samlas vid hamnen. Foto: Lars Ströman

Det blåser kallt vid hamnen i Askersund, när första maj-tåget börjar formeras. Fanor vecklas ut. Ett flygbad, med texten till Internationalen på baksidan, delas ut.

Och tänka sig, den vers som just socialdemokrater ofta undviker att sjunga finns med: ”Båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner”. Nåja, den går väl an att sjunga när det är en alliansregering som styr landet, trots att årets förstamajtalare ivrigt kritiserar regeringen för att skattetrycket har sänkts. Alltså: folket behöver inte digna fullt lika djupt under skattetrycket som tidigare.

Kommunalrådet Per Eriksson går runt och pratar med folk. Han är lättsam. Han skrattar och skämtar. När det börjar närma sig avgång för det lilla demonstrationståget, så går han runt och säger till hur det hela ska gå till. Två fanor i bredd, ett visst avstånd mellan leden. Och vid kvart över ett börjar den korta marschen mot Torgparken, som bara ligger några minuters gångväg därifrån.

Jag har svårt att förstå dem som är upprörda över att arbetarrörelsen har en högtidsdag då människor demonstrerar för det de faktiskt tror på. Just i dag var det 52 personer som demonstrerade i Askersund och ytterligare ett par tiotal som lyssnade på mötet på Torgparken en stund senare. Inte så illa faktiskt, för en liten ort som Askersund. Jag gillar när folk uttrycker sin uppfattning, om det sedan är på första maj eller vid något annat tillfälle.

För övrigt organiserade den liberala tidningsmannen Alfred Stärner en första maj-demonstration i Arboga i slutet av 1800-talet. Så det så! Det var för övrigt han som startade Bergslagsposten (som 2006 blev en del av NA).

Men jag måste säga att det verkar vara en skriande brist på fantasi när socialdemokrater ska hålla första maj-tal.

Först lyssnar jag på Per Erikssons tal i Askersund. Och sedan hör jag partiledaren Stefan Löfvens tal. Det är nästan så att man kan tro att Stefan Löfven var så desperat på morgonen att han ringde Per Eriksson och bad att få hans tal. För det är samma budskap, samma kravlistor, ja till och med samma formuleringar.

– När du är som svagast, ska samhällets stöd vara som starkast, sade Per Eriksson i Askersund och Stefan Löfven i Stockholm.

Och naturligtvis kör Per Eriksson den inövade frasen som vi vid det här laget har hört i dussintals tv-debatter:

– Regeringen har satsat 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolan.

Självklart ska socialdemokrater angripa regeringen på första maj. Men det blir en brist på nerv, när det är så tydligt att strategerna på partikansliet bestämmer – eller tillåts bestämma – vad som ska sägas. Och detta oavsett om det är Stefan Löfven som talar i Stockholm eller Per Eriksson som talar i Askersund.

Per Eriksson inledde sitt anförande med att lova att inte angripa de borgerliga politikerna i Askersund. Han kritiserades för det vid ett tidigare tillfälle. Men hellre en upprörd debatt i Askersund, än ett första maj-tal som egentligen bara är en bekräftelse på att Socialdemokraterna i Askersund gör som partiledningen vill.

Mer läsning

Annons