Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snusförnuft i lokalpolitiken?

Norapartiet. Framtidspartiet i Lekeberg. Laxåpartiet. Det är tre uppstickare som ställer upp i kommunalvalen i höst. Sedan tidigare finns Kraftsamling för Ljusnarsberg (en samverkan mellan Folkpartiet och Ljusnarsbergs obundna lokalparti) och Hällefors oberoende.

Annons

Bara för att nämna några exempel.

De etablerade partierna har ändå visat sig stryktåliga. Tyngdpunkten även i lokalpolitiken ligger på de partier som också är representerade i riksdagen. Lokala partier kan göra succé i ett val i den meningen att de tar många mandat. Det är mer sällan som de får bestämma kommunens inriktning.

Ett av de få undantagen var när Ljusnarsbergs obundna kommunparti fick ta över ledningen för kommunen ett par år i början av 90-talet.

Däremot har Vänsterpartiet fått egen majoritet i Fagersta. När maktskiftet skedde var det uttryck för ett djupt misstroende med Socialdemokraterna. Att Vänsterpartiet i Fagersta fortfarande har egen majoritet i fullmäktige är uttryck för ett brett stöd för kommunalrådet Stig Henriksson.

Ofta försöker de lokala partierna att framstå som snusförnuftiga och fria från ideologi. Visst kan en kommun tjäna på ett pragmatiskt synsätt. Många beslut tas faktiskt i samverkan över blockgränserna.

Men ”sunt förnuft” kan lätt bli en omskrivning för att välja den kortsiktigt mest bekväma lösningen. Det är inte alls säkert att det är en lösning som håller om 15 eller 20 år.

Ideologierna ska inte underskattas. De säger något om den långsiktiga inriktningen. Partierna till vänster är ofta skeptiska till privata lösningar inom vård, skola och omsorg, medan allianspartierna gärna ser att respektive kommun släpper in fler aktörer av skattefinansierad verksamhet. Det är ett besked som väljarna uppskattar.

Därmed inte sagt att de lokala partierna är överflödiga. De ger en ny dimension åt lokalpolitiken. Och de breddar förhoppningsvis politiken så att fler väljare anser att de har något att rösta på.

Internetrevolutionen har underlättat för lokala politiska partier att ställa upp i val. Att trycka informationsmaterial är dyrt. Att skapa en egen hemsida eller en blogg är enkelt och billigt.

De lokala partierna utgör dessutom en påminnelse till kommunalråd och fullmäktigeledamöter att de är just förtroendevalda, att de vid varje val måste visa att de förtjänar medborgarnas förtroende. De kan inte kallt räkna med att vara fullmäktigeledamöter eller kommunalråd bara för att de råkar vara nominerade av det stora och etablerade partiet.

Mer läsning

Annons