Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solidaritet med Japan

Annons
Drabbar Sverige. Tsunamivågen kommer att svepa fram även över den svenska ekonomin. Bild: Scanpix/AP/NHK TV

Människan kan skicka raketer till månen. Vi kan påverka klimatet genom vårt sätt att leva. Vi kan uppfinna vapen som kan utplåna en stor del av Jordens befolkning. Men mot tsunamivågen som svepte fram i området kring Japan och Stilla havs-regionen på fredagen fanns det inga motmedel.

Det som hänt är på en gång ofattbart och skrämmande. Och vi kan faktiskt inte göra något åt det.

Det enda sättet att skapa säkerhet mot det som drabbade Japan och en rad andra länder i går är att försöka skapa varningssystem, så att människor kan sätta sig i säkerhet. Japan anses vara ett av de länder som är bäst förberett för jordbävningar, med alla dess konsekvenser.

Men vi såg ändå bilderna på hur jättevågen svepte bort allt i som fanns i dess väg – byggnader, tunga fordon, fartyg ...

Att en tsunami är en våg utlöst av en jordbävning till havs fick vi brutalt lära oss i december 2004. 543 svenskar som befann sig i det drabbade området dog. Det totala antalet dödsoffer var kanske så många som 300 000.

Naturkatastrofer är vi vana vid att se på tv. Ofta handlar det om fattiga människor som drabbas ohyggligt hårt av översvämningar, jordbävningar och liknande. När tsunamin svepte fram över turistorterna, blev det en annan känsla. Det var vi själva som drabbades, inte bara ”de andra”.

Även den tsunami som svepte fram på fredagen kommer att drabba oss. Förhoppningsvis inte genom grannar eller bekanta som dödas. Det återstår att se. Det kan dröja innan detaljerna om katastrofens omfattning kan klargöras.

Däremot vet vi redan nu att Japan är världens tredje största ekonomi, efter EU och USA. Fredagens katastrof tvingade flygplatser att stoppa all trafik, kärnkraftverk stängdes av och städer lamslogs. SAS meddelade i går att eftermiddagsflygningen från Köpenhamn till Tokyo skulle ställas in.

Sverige är ett litet och handelsberoende land. När Japan drabbas av en katastrof är det en angelägenhet också för oss. Det kan betyda något för svenska jobb. Sparare som placerat sina pengar i Japan-fonder kan drabbas. Det kan även påverka nivån på pensionerna.

Det börjar – äntligen – bli allmänt accepterat att Europa är ett område som vi är beroende, att vi måste delta i det europeiska samarbetet. Men behovet av samverkan stannar inte där. De ekonomiska svallvågorna kommer svepa fram även över Sverige.

Sverige har all anledning att visa solidaritet med Japan. Dels för att det är rätt att ställa upp för ett land som drabbats av en katastrof. Dels för att det ligger i vårt eget intresse.

Mer läsning

Annons