Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som en Beck-repris i TV4

Sedan 2010 har Inspektionen för vård och omsorg granskat Hällefors kommuns äldreomsorg vid flera tillfällen.

Annons

Den har pekat på allt ifrån problem inom organisationen till underbemanning, bristande dokumentation och lex-maria-anmälningar som gjorts till följd av att individer har farit illa. De återkommande, negativa rapporterna har blivit som repriser av Beck i TV4. Alla vet hur de slutar.

I veckan lämnade även Örebro kommun in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarliga missförhållanden på Södermalmshemmet i Örebro. Personalen ska bland annat ha lämnat huset under nätterna, sovit under sina skift och lämnat larm obesvarade. Även det här boendet har blivit anmält förut.

Det är fråga om två kommunala verksamheter som inte kommer i ordning. De kan inte garantera patienterna trygghet och säkerhet – något som har påtalats, men uppenbarligen inte tagits på något större allvar. I stället rycker kommunchefen i Hällefors på axlarna och konstaterar att kommunledningen redan är medveten om bristerna. Som om det vore en cykel med rostiga bromsar han pratar om, och inte en verksamhet vars syfte är att vårda människor i livets slutskede.

När det uppdagas att privata vårdföretag brister i sin omsorg höjs röster om att det just är privatiseringar som ligger till grund för problemen. De högljudda motståndarna till privata vårdaktörer håller ett likhetstecken mellan vinstintressen och sämre kvalitet.

Men om det stämmer, hur förklarar vi då brister hos kommunernas vårdboenden?

Vi måste kunna garantera människor en säker och trygg vård, oavsett om de väljer kommunala eller privata vårdalternativ. Missförhållanden och brister ska anmälas och granskas, men det får inte stanna där. Det ska inte behöva ta en kommun fem år att säkerställa patienternas säkerhet. Samma brister ska inta dyka upp år efter år. Tänk om lösningen för Hällefors äldreomsorg är en privatisering.

Mer läsning

Annons