Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Somalisk fest i Örebro: Det svenska parallellsamhället

Annons

I helgen var jag med och firade internationella kvinnodagen på en fest, arrangerad av Föreningen Afrikas horn i Örebro. En fest för Örebros somalier. Ett något försenat firande, ska jag väl tillägga. Internationella kvinnodagen är ju den 8 mars.

Deeqa Afro sjöng när somalier i Örebro firade internationella kvinnodagen.

Festen kom i varje fall igång, med hitresta somaliska artister som dragplåster, bland annat sångerskan Deeqa Afro från Stockholm. Det var lite som att återuppleva det Mogadishu jag besökte för första gången som 18 åring. Då var Mogadishu en stad där människor bokstavligen dansade på gatorna. Och hur ska jag beskriva dansen? En somalisk variant av disco. Det är bara att medge.

Det är en dansform som jag är obekväm med, efter att i årtonden ha dansat foxtrot, bugg och lindyhop. Men jo, jag hade kul. Någon vänlig somalier slet upp mig på dansgolvet för att visa hur man gör. Så svårt är det inte!

Fast någonstans var det samma gungiga puls som jazz. Jag har vid några tillfällen fått förmånen att gå danslektioner med den legendariske lindyhopdansaren Frankie Manning (som avled 2009, 94 år gammal). Jag tror jag vet vad han hade sagt om han varit med på festen:

– Det här är swing, hade han utropat, släppt stödkäppen och gått ut på dansgolvet.

Festen pågick till en bit in på natten. Inget starkare än pepsicola serverades – och lite somaliskt tilltugg.

Jag är dansintresserad. Mitt favoritställe är Brunnsparken i Örebro. Alltid trevlig stämning och ingen alkoholservering!

Men jag har också varit på dans på ett antal stadshotell, barer med mera genom åren. Då gäller det att se upp. Du kan lätt få en oavsiktlig puff av en berusad person. Jag har vid något tillfälle krockat med någon om därmed hällt en försvarlig mängd starköl på min sko. Jag har sett glas som krossas. Jag har sett berusade män som tar sig friheten tafsa både här och där på kvinnor som de dansar mot (inte med) eller som i berusningens brist på hämningar försöker inleda ett "djupt" samtal om någonting. Det blir oftast ett rätt ytligt samtal som jag försöker avsluta så snabbt som möjligt.

Jag har sett kvinnor som försöker freda sig mot män som i berusningens tillstånd anser att de är oemotståndligt charmiga. Någon gång har jag sett kvinnan ge mannen en örfil som ett desperat försök att få vara i fred. Och jag har sett det tumult och våld som kan uppstå när ordningsvakter måste ingripa mot berusade personer – nästan alltid män. Och krogbråket fick ju också ett ansikte när Sverigedemokraternas Kent Ekeroth åtalades för ringa misshandel som skedde just i en krogkö.

Om man så vill så skulle vi kunna beskriva krogvärlden som ett parallellsamhälle. Här händer saker som vi inte skulle acceptera någon annanstans. Inte minst kvinnor kan vittna om detta.På tv ser vi reklam med förmaningar till föräldrar att ha koll på ungdomars alkoholkonsumtion. En stor del av det våld vi ser har med spriten att göra. Nyktra människor slåss mer sällan – och det krävs ingen doktorshatt i kriminologi för att förstå varför.

Den som vill kan naturligtvis beskriva det som ett "parallellsamhälle" att somalier i Örebro firar internationella kvinnodagen. Men vi borde ha fler nyktra fester, typ den som föreningen Afrikas horn firade här om dagen. Då skulle polisen slippa att göra en rad ingripanden – och den kunde koncentra på att exempelvis bekämpa narkotikahandeln i Vivalla, Varberga och Oxhagen. Dessutom är det rätt trevligt att komma ut på en fest där människor roar sig av sitt hjärtas lust, utan att ha druckit en droppe alkohol. Men egentligen, vad är mest ett parallellsamhälle? En somalisk fest där det inte ens serveras lättöl? Eller en krog där en kvinna försöker freda sig mot berusad man?

Mer läsning

Annons