Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spanarna ska granskas

Annons

I dag väntas EU-parlamentet anta en resolution, med krav som är högst rimliga. EU-kommissionen uppmanas att granska alla existerande strategier för terroristbekämpning i Europa. Det ska till exempel gälla kostnader, om åtgärderna är effektiva och hur de har påverkat medborgarnas personliga integritet.

”Massövervakning har blivit ett av huvuddragen i terroristbekämpningen”, heter det bland annat i resolutionen. ”Det är tveksamt om dessa instrument är effektiva och framgångsrika när det gäller att förhindra terrorism.”

Men EU-kommissionären Cecilia Malmström säger nej till en så omfattande utvärdering. Det skulle, enligt hennes bedömning, kräva mellan 60 och 70 forskare. De resurserna har inte kommissionen.

Efter terrorattentaten den 11 september 2001 fick vi en explosion av nya lagar mot terrorism, inte minst på EU-nivå. Lagar som sedan ska tillämpas av medlemsländerna. EU:s direktiv om datalagring leder till exempel till att nationella polismyndigheter granskar vem människor har ringt till, var de befann sig när de ringde och vilken tidpunkt de ringde.

Men när saker och ting ska utvärderas blir det stopp. Då finns det inte resurser. Det är i längden en farlig utveckling, om det blir fritt fram att driva igenom den ena lagen efter den andra om ökad övervakning, men tvärstopp när saken ska utvärderas.

Det finns ingen anledning att ironisera över Cecilia Malmströms nej. Medlemsländerna har för vana att be EU-kommissionen göra än det ena och än det andra. Men när EU:s budget ska diskuteras är det inte särskilt populärt att kräva fler ”EU-byråkrater”.

Men som en jämförelse: Bara under de senaste åren har Försvarets radioanstalt (FRA) nyanställt 100 personer, bland annat för att FRA har fått befogenhet att spana i våra telekablar, som ett resultat av den svenska FRA-lagen. Då är det uppenbarligen inga problem att anställa ”byråkrater”.

Det är en obalans i systemet om EU-lagstiftning och nationell lagstiftning ständigt ger säkerhetstjänster och polis fler befogenheter. Men när de folkvalda i EU-parlamentet anser att terroristspaningen ska utvärderas, säger EU-kommissionen nej.

Det ligger i medborgarnas intresse att ”EU-byråkratin” får en chans att granska terroristbekämpningen.

Mer läsning

Annons