Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparbeting ska ge överskott

Annons

De allra flesta kommunerna i landet har svårt att få pengarna att räcka till. Nästan alla måste spara. Så även Hallsberg, som tänker spara sig till överskott.

Häromdagen presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet budgetramarna som ska gälla i Hallsbergs kommun nästa år. I korthet går de ut på att kommunen ska spara tolv miljoner kronor. Genom att göra det skapas på två år ett överskott på 15 miljoner kronor, vilket innebär att man kommer i kapp förra årets underskott. Dessutom har de två partierna tänkt sig att amortera 20 miljoner kronor på sina skulder de närmaste åren.

Samtidigt ska det satsas på nya förskoleplatser och åtgärder som bygger framtiden så att målsättningen om 16 000 hallsbergare 2025 kan nås. De senare åtgärderna behöver i och för sig inte kosta särskilt mycket pengar, utan har mer formen av en förändrad och välkomnande attityd mot dem som söker kommunens tjänster.

Strategin är uppenbarligen att försöka bromsa och gasa samtidigt. Den strategin har prövats runt om i världen många gånger och kan väl inte sägas ha varit så där väldigt lyckosam. Resultatet brukar bli varken det ena eller det andra.

Den ekonomiska verkligheten talar för att trycket på bromspedalen kommer att vara så mycket hårdare än det är på gaspedalen. Det innebär att besparingarna som ska genomföras naturligtvis blir märkbara för kommuninvånarna.

Lärartätheten minskar i skolorna. Det brukar innebära att eleverna drabbas i form av sämre undervisning och lägre betyg. En sådan utveckling gillar inte eleverna och deras föräldrar. Potentiella inflyttare kan dra öronen åt sig när och om skolorna betraktas som dåliga.

Övriga besparingar slår också direkt mot kommunens service mot invånarna. Den nya kostorganisationen ska spara stora pengar, men kommer kvaliteten på skolmaten och maten till äldreomsorgen att kunna behållas? Teoretiskt – ja. Men praktiskt? Det återstår att se.

En sämre kvalitet i dessa aspekter inverkar starkt – och negativt – på bilden av kommunen. Målsättningen att skapa tillväxt genom en växande befolkning blir allt vagare.

Dessvärre är Hallsberg inte ensam i sin svåra situation. Ekonomin måste vara i balans och enda framkomliga vägen är att spara. Dilemmat kvarstår för Hallsberg och alla andra kommuner utanför storstäderna – sakta utarmas de av den allt starkare urbaniseringstrenden.

Då räcker det inte att tänka optimistiskt. De offensiva åtgärderna måste skilja sig från mängden och vara starkare än en förändrad attityd och nya förskoleplatser. Detta eftersom alla mindre kommuner kämpar med i stort sett samma verkningslösa vapen.

Mer läsning

Annons