Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spel om ungas liv

Annons

Var tionde ung man i Sverige har spelproblem. Det är en fördubbling på tio år. En förklaring är att det finns allt fler spel att satsa pengar på. Spelberoende är en tragedi för den enskilde och ett socialt problem för samhället. Svenska lagstiftare hänger inte med i utvecklingen.

Spelberoende uppstår inte ur tomma intet. Folkhälsoinstitutet, FHI, konstaterar i sin färska rapport att det finns ett samband mellan spelberoende, psykisk ohälsa, låg inkomst, låg utbildning, våld och alkohol. Det FHI inte kan fastställa utifrån sin sammanställning av vetenskapliga studier, är hur, eller om, det ena beror av det andra. Det går alltså inte att bevisa att hög alkoholkonsumtion leder till spelmissbruk. Det kan vara tvärtom. Samma brist på klarlagda orsakssamband gäller de andra faktorerna.

Helt klart är spelberoende ett hot mot folkhälsan. Det är ett problem för samhället, för de anhöriga och främst för de enskilda spelarna som hamnar i ett missbruk som hindrar ett gott liv. Samhället och politikerna har ett ansvar att stötta och mildra konsekvenserna av spel.

Förbud duger inte. Några få länder har det, och delstaten Utah i USA. Den som kör 1,5 timma sydväst från delstatsgränsen hamnar i Las Vegas där vem som helst kan försvinna in i en värld med hopp om den stora vinsten – och komma ut fattigare.

I Sverige är de utländska spelbolagens intåg på marknaden ett bevis på att tillgången ökar hela tiden. Det finns tonvis med pengar att tjäna på spelande. En del av bolagsvinsterna kommer från spelare som mist kontrollen.

Det finns ingen enkel lösning. Folkhälsoinstitutet pekar på bättre behandling av spelmissbrukare och förebyggande arbete. I det senare fallet handlar det om ett mödosamt och långsiktigt kampanjande, precis som mot alkoholen. Det är svårt att ändra på värderingar och attityder.

En annan väg är striktare lagar och regler. Den svenska kontrollen av spel är splittrad på många myndigheter. Staten har också ett eget ekonomiskt intresse av spel via Svenska spel.

Marknadsekonomi är bra, men vissa marknader måste vara stenhårt reglerade. Det gäller alkohol, och det gäller spel. Vi, och politikerna, måste göra det yttersta för att förhindra unga människorna från att förstöra sina liv.

Mer läsning

Annons