Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelad tuffhet i vargfrågan hjälper inte

Regeringen driver en politik som i praktiken leder till att domstolar tar över vargfrågan.

Annons

Det skulle inte behöva vara så. Vargpolitiken borde snarare vara föremål för sakliga diskussioner mellan regeringen och EU-kommissionen, som ska bevaka att direktivet om bevarande av hotade växter och djurarter följs. Då skulle det gå att hitta en lösning, sannolikt ett mellanting mellan den relativt restriktiva vargpolitik som Lena Ek försöker driva – och den politik som naturskyddsorganisationerna helst skulle vilja se. Men i stället försöker Lena Ek att tillgodose den ena parten, de intressen som vill jaga varg. Så länge som den linjen är rådande, kommer domstolar att sätta stopp för vargjakten. EU-kommissionen har ett ärende öppet om att Sverige bryter mot EU:s lagstiftning.

I våras gav Naturvårdsverket tillstånd för jakt på 16 vargar, varav åtta i revir som helt eller delvis ligger i Örebro län. Förvaltningsdomstolen sade nej, med hänvisning till EU:s lagstiftning. Det var inte nödvändigt att låta EU:s domstol granska frågan, ansåg rätten. Tidigare rättsfall mot bland annat Finland innebär att det är tillräckligt klart hur EU:s regler ska tolkas.

Den 19 december, lite mer än sju månader efter att förvaltningsdomstolen sade nej till att skjuta 16 vargar, gör Naturvårdsverket ett nytt försök. Nu handlar det om att skjuta 30 vargar. Det borde, med förlov sagt, inte förvåna att förvaltningsdomstolen tills vidare stoppar jakten. Bland annat har professorn i miljörätt Jan Darpö sagt att det knappast blir någon vargjakt i vinter heller.

Det är valår i år. Regeringen välja att spela tuff mot ”EU-byråkraterna” í Bryssel. Men sakfrågan gynnas knappast av det. Jägarna kommer inte att få skjuta en enda varg på grund av spelad tuffhet.

Nyckelordet är ”gynnsam bevarandestatus”. Om Lena Ek och EU-kommissionen kan komma överens vad det innebär för vargen. Ja, då ökar chanserna att regeringen kan driva en vargpolitik som inte ständigt torpederas av våra domstolar. Och vem vet, det kanske till och med kan innebära en viss jakt på varg.

Mer läsning

Annons