Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spermiers och pensionärers brott

Annons
Inga krafttag, tack. Även om antalet pensionärer som dömts för brott ökar, är det bra att inget parti lovar krafttag mot pensionärers brottslighet. Arkivfoto: Hasse Holmberg/Scanpix

Jag är helt säker på en sak. Inget parti kommer i valrörelsen att kräva krafttag mot den ökade brottsligheten bland pensionärer.

Däremot har vi gång på gång sett partier som kräver ”krafttag” mot brottslighet bland ungdomar. Det har blivit en sliten klyscha att brottsligheten går allt lägre ner i åldrarna. Jo, visst är det skrämmande att barn lär sig begå brott. Men så här: För exakt 26 år sedan gjorde jag en intervju med en ung kille som levt i utkanten av lagen under ett antal år. Han berättade att han gjort sitt första inbrott när han var åtta år gammal. Han var långt ifrån unik. Om nu brottsligheten ständigt gått allt lägre ner i åldrarna de senaste 25 åren eller så, så måste det i stort sett vara spermier som begår brott i dag. Eller ännu tidigare, egentligen. Finns det något förstadium till spermier?

På söndagen presenterade tv-programmet Kalla Fakta intressanta siffror om brottslighet. Men nu handlade det inte om ungdomar, utan om pensionärer. Antalet personer över 65 som dömts för brott har ökat med 44 procent under åren 2002–2011. Om jag skulle vilja ha ännu mer dramatiska siffror om pensionärers brottslighet skulle jag peka på bedrägeribrott. Enligt Kalla fakta har antalet pensionärer som dömts för bedrägerier ökat med 329 procent.

Bland annat kartlade Kalla Fakta en 91-årig kvinna som sedan 1974 dömts vid ett flertal tillfällen för ekonomiska brott. Och hon är i gång nu igen.

Egentligen är det fullt naturligt att personer över 65 begår fler brott än tidigare. Det är inte bara så att vi lever längre. Vi mår också bättre, längre upp i åldrarna. Om fler orkar arbeta efter att de har fyllt 65, så kommer det också att finnas fler människor som har kraften att begå brott efter att de har fyllt 65.

Men den nyanserade bilden av både ungdomar och pensionärer är att en väldigt liten del av dem har begått brott. Bakom den mest dramatiska siffran, en ökning av bedrägerier med 329 procent, döljer sig 188 personer. Så få att det inte ens blir mätbart om vi jämför med det totala antalet pensionärer.

Det är viktigt att vi forskar om kriminalitet. Det är även viktigt att vi vågar granska olika grupper, till exempel pensionärer, ungdomar och personer som är födda i utlandet. På 80-talet försökte kriminologen Jerzy Sarnecki starta ett projekt för att undersöka romers brottslighet. Men projektet stoppades. Det finns inga resultat. Men ryktena cirkulerar på nätet om att det finns resultat som är hemligstämplade. Utlandsföddas brottslighet är däremot kartlagd i flera undersökningar.

Vad vi ska akta oss för är att döma personer för att de råkar tillhöra en viss grupp. Det är intressant att brottsligheten bland personer över 65 ökar. Det är intressant att veta hur brottsligheten ser ut bland ungdomar, 65-åringar, 91-åringar, romer, utlandsfödda med flera.

Men det är aldrig rätt att rikta skulden mot en hel grupp, att människor pekas ut som brottsliga för att de råkar ha en viss ålder eller tillhör en viss nationalitet.

Därför tycker jag att det är bra att inget parti kommer att kräva krafttag mot brottslighet bland pensionärer.

Mer läsning

Annons