Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå på dig, Andreas Carlgren

Tjuvjakten på varg fortsätter. Möjligen är den värre i år än förra året.

Annons

Första halvåret i år har 37 fall av illegal jakt på rovdjur anmälts till polisen. Siffrorna ska tolkas med viss försiktighet. Men trenden är ändå oroande.

Den som gör sig skyldig till tjuvjakt ska sättas fast. Att vargen är omstridd utgör inte något skäl för tjuvjakt, lika lite som det finns någon ursäkt för djurrättsaktivister att sabotera minkfarmer.

Miljöminister Andreas Carlgren genomförde en förändring av rovdjurspolitiken. Han införde licensjakt på varg. Licensjakten skulle leda till en större acceptans för vargen.

Dessutom har det införts regler som gör det lättare för tamdjursägare att försvara sina djur mot vargangrepp.

För att tillföra friska gener ska vargar kunna utplanteras. Örebro län är ett av de områden som lämpar sig för en utplantering, enligt en utredning som kom nyligen.

Det finns de som accepterar att vi har varg, men som samtidigt anser att vi ska ha en viss jakt på vargen. De har fått sin vilja igenom, med Andreas Carlgrens politik.

Men så finns det också ett antal hårdingar som helst skulle skjuta varenda varg som kommer inom synhåll. För dem spelar det ingen roll om Andreas Carlgren tillåter en viss vargjakt eller inte.

Vargmotståndare målar gärna upp en falsk motsättning mellan naturromantiker i Stockholm och landsbygdens folk. Men så enkelt ser det naturligtvis inte ut. Vargkramare finns även på landsbygden.

Bland de militanta vargmotståndarna finns det uppenbarligen människor som anser sig ha rätt att ta lagen i egna händer.

Andreas Carlgren måste nu stå på sig. Hans politik bygger på två ben. Å ena sidan vargjakt. Å andra sidan utplantering av varg. Båda måste genomföras.

Och polisen måste fundera över vad som ska göras för att sätta fast fler tjuvjägare.

Mer läsning

Annons