Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städa upp huset Miljöpartiet

Annons

Det är lätt att glömma att Miljöpartiet faktiskt ingår i regeringen.

Dags för Miljöpartiet att reda ut anklagelserna.

Detta på grund av att språkröret Gustav Fridolin är oense med finansminister Magdalena Andersson och exempelvis riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar som tidigare anklagat en högt uppsatt tjänsteman för att ha nära band med Putinregimens Ryssland. Senare valde Stålhammar att dra tillbaka anklagelserna men nu har hon återigen framfört dem och sagt att hon "i sinom tid" ska presentera bevis.

Det finns förvisso fog för att kritisera Miljöpartiet när det gäller utrikespolitik, men om så pass allvarliga anklagelser som otillbörligt umgänge med främmande makt framförs gäller det att ha rejält på fötterna.

Frågan är om hon kommer att konkretisera dessa anklagelser för just nu verkar det mest vara en internstrid inom Miljöpartiet och handla om att Stålhammar kanske kommer att förlora sin riksdagsplats. Det finns förvisso fog för att kritisera Miljöpartiet när det gäller utrikespolitik, men om så pass allvarliga anklagelser som otillbörligt umgänge med främmande makt framförs gäller det att ha rejält på fötterna. Det har inte Pernilla Stålhammar och att på sin öppna Facebooksida tala om anklagelser som ska presenteras "i sinom tid" anstår inte en riksdagsledamot. Så det är också fullt förståeligt att MP fråntog henne uppdraget som utrikespolitisk talesperson.

Ett exempel är det faktum att Carl Schlyter deltagit på ett "fredsläger" på Åland som hade nära band till Ryssland och sådant måste kunna kritiseras.

När det gäller Miljöpartiet har det länge funnits en radikal form av pacifism som gör att de lätt blir måltavlor för utländsk påverkan. Ett exempel är det faktum att Carl Schlyter deltagit på ett "fredsläger" på Åland som hade nära band till Ryssland och sådant måste kunna kritiseras. Men att som Stålhammar smutskasta enskilda tjänstemän inom ramen för #MeToo-kampanjen utan att kunna presentera konkreta bevis är inte seriös politik utan bidrar endast till bilden av Miljöpartiet som oseriöst. På lång sikt undergräver det förtroendet för regeringen och för ett av våra riksdagspartier som gör anspråk på att vara seriöst.

Troligtvis kommer Stålhammar också förlora sin riksdagsplats och det kanske mer handlar om den politiska karriären än om seriösa problem inom partiet.

Det bästa Miljöpartiet därför kan göra är att syna Stålhammars kort. Red ut hennes anklagelser och redovisa offentligt om det finns någon grund för dessa. Men om detta inte görs kommer det plåga partiet i valrörelsen och bidra till bilden att MP helt enkelt inte är moget att ta ansvar för Sverige. Troligtvis kommer Stålhammar också förlora sin riksdagsplats och det kanske mer handlar om den politiska karriären än om seriösa problem inom partiet. Förvisso finns det sådana och det ska kritiseras. Men att insinuera att höga tjänstemän i princip är spioner är inget som är ämnat för Facebook utan för underrättelsetjänsten.

Det finns många som inte är nöjda med politiken och gör allt för att kritisera ledningen.

Frågan är dock om partiet klarar av att lösa detta inför valrörelsen och troligtvis blir det inte så. Avsaknaden av centralstyrning var en gång i tiden MP:s styrka men det har visat sig svårt när partiet sitter i regering. Det finns många som inte är nöjda med politiken och gör allt för att kritisera ledningen. Förståeligt men också farligt för Sverige när det gäller lösa anklagelser om spioneri som i fallet med Pernilla Stålhammar. Anklagelser som ändå bör redas ut och det till fullo.

Mer läsning

Annons