Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stasi hade bara kartotek

Annons
Arkiv. Stasi samlade information och lagrade papper. I dag finns ny teknik att kontrollera medborgare. Politikerna måste sätta gränser, säger Christian Engström, piratpartist i EU-parlamentet.arkivbild: Eckehard Schulz/Scanpix

Enfrågeparti? Nej, Christian Engström – som sitter för Piratpartiet i EU-parlamentet – vill hellre kalla det ett ”fokusparti”. Ett parti som koncentrerar sig på två frågor: Att lätta på reglerna om upphovsrätt (tillåta fildelning för privat bruk) och slå vakt om den personliga integriteten – människors rätt att göra saker utan att staten får reda på det.

– Stasi hade papper, penna och kartotek för att kontrollera medborgarna. Med den nya tekniken är det så mycket lättare att hålla koll på vad medborgarna har för sig. Och politiken måste sätta gränser, säger han.

Han ser ett EU som kommer med dubbla budskap. Det ska vara fritt fram att byta information på nätet i Egypten. Det är alla överens om. Det leder till att gamla diktatorer kan störtas. Men på den egna kontinenten är det många politiker som gärna kontrollerar vad medborgarna har för sig. Ett av de värsta förslagen i den riktningen var några EU-parlamentariker som ansåg att alla sökningar på exempelvis Google skulle kartläggas och registreras, för den händelse att medborgarna skulle leta efter något förbjudet på nätet.

– Ett samhälle där staten vakar över medborgarna är ett otrevligt samhälle, säger Christian Engström.

För bara några dagar sedan vann Christian Engström en delseger. Den gröna gruppen i EU-parlamentet antog i stort sett Piratpartiets ståndpunkter.

Det ska, enligt de gröna, vara lagligt att fildela, så länge det sker privat. Upphovsrättens ska förkortas till 20 år efter publicering. I dag gäller upphovsrätten under upphovsmannens livstid plus 70 år. Det var inte en enig grupp. Men ändå ...

De gröna är en grupp som kan samverka med både höger och vänster i EU-parlamentet. Det finns åtminstone en hygglig chans att de nya ståndpunkterna kan få betydelse för EU:s lagstiftning.

I EU-parlamentet betyder personerna mer än i ett nationellt parlament. En EU-parlamentariker som är väl påläst kan övertala en majoritet av parlamentarikerna, även om de råkar höra till motståndarlägret.

– EU måste förr eller senare ta tag i de här frågorna, säger Christian Engström.

– Vi har ett läge där nästan alla under 30 har brutit mot lagen. Om några år kommer det att vara nästan alla under 35.

Han tror inte att kulturen skulle missgynnas av legaliserad fildelning.

– När biblioteken kom var det många författare som sade att ”nu är det ingen idé att skriva böcker”. När kassettbanden kom var det en del som trodde det skulle vara slutet för musikindustrin.

Jag delar inte Piratpartiets uppfattning om upphovsrättsfrågor. Jag anser att den som skrivit en bok, en artikel eller regisserat en film måste kunna ha en kontroll över hur verket används och kunna ta betalt för det.

Men det är ändå inte så dumt att Piratpartiet sitter i EU-parlamentet. Hur skulle upphovsrätten ha sett ut om den utformades nu – i en värld som i rask takt är på väg att digitaliseras? Ja, det hade knappast blivit livstid, plus 70 år. Och det måste finnas mellanting mellan fri fildelning – och att stora företag jagar enskilda människor på nätet.

– Här i EU-parlamentet finns det åtminstone en möjlighet att intellektuellt diskutera frågan, säger Christian Engström.

Men jag undrar ... Kommer Piratpartiet att sitta kvar i EU-parlamentet? Christian Engström säger att Piratpartiet vill vara ett folkrörelseparti. Men det krävs ingen medlemsavgift för att bli medlem i partiet. För Junilistan gick det att göra en skräll en gång, inte två. 2014 är det superval, det vill säga val både riksdag, kommuner, landsting och EU-parlamentet. Först då får vi veta om Piratpartiet lyckas hålla sig kvar.

Mer läsning

Annons