Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten ska jaga nättroll

Robert Aschberg har börjat jaga näthatare i TV3, med hjälp av en ideell organisation. Orsaken till att det går att göra tv-underhållning av detta är att myndigheter inte bryr sig.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Det är bara att konstatera. På nätet är det näst intill fritt fram att sprida hat och uppmana till brott. Visserligen finns det lagregler om förtal och olaga hot. Men i praktiken händer väldigt lite, om ens något. På Sverigedemokraternas inofficiella hemsida Avpixlat fanns till exempel för några dagar sedan kommentarer som uppmanade folk att kasta flaskor på tiggande romer. Det är en del av Sverigedemokraternas undervegetation, en nödvändig del av partiets identitet. De som allmänt avskyr romer, utlänningar och muslimer måste också få plats. Annars försvinner en del av partiets väljarbas. Alltså är Sverigedemokraterna med och finansierar Avpixlat. Men samtidigt måste partiet hålla sig med ett städat yttre, för att ha en chans att nå framgång. Så du kommer aldrig att få höra Jimmie Åkesson uppmana folk att kasta flaskor på romer.

Så ser det organiserade näthatet ut.

Men det finns också en uppsjö av ”frifräsare” till höger och vänster som sprider sin dynga. Och ja, även Sverigedemokraternas företrädare drabbas. Det finns näthatare som gömmer sig under epitetet ”antirasism” och ”antifascism”.

Juridikprofessorn Mårten Schultz föreslog för en tid sedan att det skulle inrättas en nätombudsman. En myndighet med möjligheter att vidta åtgärder mot personer som överskrider gränsen för vad som är okej. Det är en smart idé. Det finns mellanting mellan rättegång och att inte göra någonting. Många av näthatarna skulle sluta av blotta förskräckelsen om de blir kontaktade av en myndighet som markerar att det de gör inte är okej.

Men vi är långt ifrån att få någon sådan myndighet. Så i stället har Mårten Schultz bildat en ideell organisation mot näthat. Och Robert Aschberg gör tv-program där han ställer näthatarna mot väggen, lämnar över skadeståndskrav inför tv-kamerorna och tv-teamet filmar när personen i fråga smiter iväg utan att svara på några frågor. I en del fall är personerna pixlade. Det stärker bara dramatiken.

Det är bra tv-underhållning. Robert Aschbergs lagom burdusa stil passar för den typen av tv-program. Problemet är att människor ska behöva hoppas på en ideell organisation eller på ett tv-program för att någon ska ta itu med näthatet. Den som lämnar in en polisanmälan får sannolikt ett snabbt besked om att ärendet avskrivs.

Robert Aschberg fyller ett funktion som borde vara statens.

Mer läsning

Annons