Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten ska skydda Lars Vilks

Den 26 oktober kommer konstnären Lars Vilks till Örebro. Kommer budgeten för polismyndigheten i Örebro län att spricka?

Annons

När Vilks här om dagen höll en föreläsning i Uppsala kostade säkerhetspådraget 800 000 kronor.

Lars Vilks är en konstnär som söker uppmärksamhet genom provokation. Ska våra skattepengar verkligen användas för att skydda en sådan person? Ja, det ska de absolut – och det oavsett vad vi tycker om Lars Vilks!

Det är naturligtvis frestande att ställa krav på arrangörer som bjuder in kontroversiella föreläsare eller ordnar tillställningar där vi vet att det är stor risk för bråk. De skulle kunna tvingas betala för vad de ”ställer till med”.

Men då blir yttrandefriheten en plånboksfråga. Stora och rika arrangörer får stor frihet att arrangera möten. Små och fattiga arrangörer får hålla sig mer okontroversiella föreläsare.

Bakom mötet med Lars Vilks i Örebro står Utrikespolitiska föreningen. Den lär inte kunna hosta upp de pengar som bevakningen kostar – eller ens en bråkdel. Men arrangemanget är legitimt. Det har gått drygt tre år sedan Lars Vilks bild på profeten Muhammed som rondellhund publicerades i en rad tidningar, bland annat i NA. Det är rimligt att frågan diskuteras även i Örebro.

Vi har ett nytt politiskt parti i riksdagen som står för en minst sagt tveksam ideologi. Men det är ett lagligt parti, som använder lagliga metoder för att nå utmed sitt budskap. Då måste de skyddas. I vissa fall kan det behövas livvakter. I vissa fall kan det krävas ett massivt polisuppbåd för att skydda deras möten.

Om vi skulle börja gradera politiska eller konstnärliga arrangemang – och kräva att vissa arrangörer ska betala för polisinsatsen, skulle det bli nästan omöjliga, överväganden. Då skulle polisen få börja fungera som politisk smakdomare.

Ett lagligt kulturellt eller politiskt arrangemang som hotas, ska skyddas av polisen. Så enkelt är det.

Mer läsning

Annons