Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statlig kontroll hotar medier i Ungern

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

I dag tar Ungern över ordförandeskapet i EU. Den ungerska regeringen har inte gjort det lätt för sig. Förra veckan antogs en ny presslag som innebär att staten tar sig rätten att övervaka medierna.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn säger att den ungerska regeringen bör fråga sig om den över huvud taget står bakom det europeiska projektet. Luxemburg må vara ett litet land i EU. Men det är också en av EU:s seniormedlemmar.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel och flera medlemmar i EU-parlamentet har ifrågasatt den nya ungerska lagstiftningen.

Lagen innebär att Ungern får en särskild myndighet som ska övervaka press, radio, tv och internet. Myndigheten leds av personer som utses av regeringen. Och den får stora befogenheter. Den ska se till att rapporteringen i etermedia är ”balanserad”. Bolag som bryter mot föreskrifterna kan drabbas av böter på upp till 6,8 miljoner kronor. Tidningar kan åläggas att lämna ut material före publicering, vilket kan innebära att källskyddet hotas. Artiklar som skadar ”mänsklig värdighet” eller uppfattas som ”kränkande” av minoritetsgrupper kan stoppas.

Med så vaga beskrivningar skulle det gå att stoppa nästan vad som helst. Europarådets talesperson när det gäller frågor om pressfrihet, Dunja Mijatovic, har uttryckt ”allvarlig oro” för konsekvenserna av den ungerska lagstiftningen.

Liksom alla andra ordförandeskap i EU har Ungern ett officiellt program. Utvidgningsprocessen med Turkiet och länderna på Balkan ska drivas vidare. EU:s program för att bli mer konkurrenskraftigt år 2020 ska ta ett steg till. Samarbetet med Ryssland ska utvecklas.

Inför ordförandeskapet har det ungerska utrikesministeriet anställt en särskilt kommunikationschef, den tidigare journalisten Urkuti György. Han skriver på sin blogg att han är orolig för att ordförandeskapet ska ”kapas” av motståndarna till den nya ungerska presslagen. Och han försäkrar att det inte finns en enda mening i den nya ungerska medialagen, som inte gäller även i de andra EU-länderna.

Att talespersonen för det ungerska ordförandeskapet uttrycker oro över att det egna landets lagar diskuteras, redan innan ordförandeskapet har börjat, tyder på att den ungerska regeringen är besvärad.

Ungern har en speciell politisk situation. Ett parti som spelar på antisemitism och antiziganism gjorde storslam i det senaste valet. Det är ett parti som i bästa nazistil har hållit sig med en egen uniformerad milis.

Även den konservative premiärministern Victor Orban har spelat på nationalistiska stämningar.

Nu har EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes skrivit ett brev till den ungerska regeringen och ställt frågor om den nya presslagen. EU-kommissionens uppgift är att granska om medlemsländerna följer fördraget. Ett av kraven för att över huvud taget vara med i EU är att landet ifråga respekterar mänskliga rättigheter – och har institutioner som förmår att skydda dessa rättigheter.

Om EU-kommissionen inleder en process mot Ungern om pressfriheten, kan det ungerska ordförandeskapet bli det pinsammaste hittills.

Mer läsning

Annons