Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd demokratin - boka en semesterresa!

Nu har arabvärldens enda demokrati angripits av terrorister. Det finns skäl att visa solidaritet med Tunisien.

Annons

Den amerikanska organisationen Freedom house gör varje år en världskarta över hur fri världen är. Som grund för kartan görs noggranna analyser. Och när årets karta publicerades för en tid sedan fick Tunisien beteckningen fritt land – kartbilden över landet blev grön. Det innebär självklart inte att allt är bra. Men landet har tagit ett avgörande steg mot i rätt riktning.

Det började 2011. Grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi brände sig själv till döds i protest mot korruptionen. Det blev början på protestvåg som svepte över arabvärlden – och störtade regimerna i Tunisien, Egypten och Libyen.

I skuggan av oron i länder som Syrien, Egypten och Libyen, har Tunisien steg för steg gått mot ett mer stabilt och demokratiskt styre. Parlamentsval hölls i oktober. Presidentval hölls i november.

Vi ska inte förenkla bilden. Det finns allvarliga brister i Tunisien. Fortfarande är homosexualitet förbjudet. Fortfarande förekommer att journalister råkar illa ut. Bloggaren Yassin Yari dömdes tidigare den här månaden till sex månaders fängelse för att att ha kritiserat försvarsministern och militära utnämningar.

Men vägen från diktatur till demokrati är oftast knagglig. Det fungerar inte så att ett land den ena dagen är en diktatur – och dag två är fullfjädrad demokrati. Tunisien har tagit några avgörande steg i rätt riktning. För första gången finns det nu ett arabland som får beteckningen ”fritt land” av Freedom house.

Terrorgrupper som Islamiska staten erbjuder besvikna människor en enkel världsbild. Om bara de muslimska länderna ansluter sig till den Islamiska statens religiösa diktatur, så ska allt lösa sig.

Tunisien erbjuder en annan väg: Demokratiska val, flerpartisystem och en grundlag som skyddar kvinnors rättigheter. En skrämmande tanke för terrorister. Ett sätt att stödja demokrati i arabvärlden är att boka en semesterresa just till Tunisien.

Mer läsning

Annons