Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora frågor på fullmäktige i Örebro: Julfika eller luciatåg?

Så har årets "julstorm" klarats av. Det blir lite olika varje år. Något år spreds ryktet att EU skulle förbjuda glögg. Felaktigt, naturligtvis. Fast den här gången handlar det om en lokal "julstorm".

Annons
Julfika eller luciatåg? Kommunfullmäktige i Örebro diskuterade de riktigt stora frågorna i dag.

Moderaten Maria Haglund ställde en enkel fråga i kommunfullmäktige i Örebro om varför förskolor inte firar "traditionell" lucia. Fast när hon steg upp i talarstolen så sade hon att en del av föräldrarna hade uttryckt besvikelse över att det var "julfika" i stället för luciatåg. Och naturligtvis kom en antydan att detta skulle bero på en rädsla för föräldrar med annan religion. Det som inte sades i rummet, men som alla naturligtvis förstod, var att det handlade om muslimer.

Jaha, julfika i stället för lucia. En hyllning ett kristet helgon från Turkiet (jultomten) i stället för en hyllning till ett kristet helgon från Italien.

Jaha, julfika i stället för lucia. En hyllning ett kristet helgon från Turkiet (jultomten) i stället för en hyllning till ett kristet helgon från Italien. Ett fika som siktar mer direkt på datumet för Jesu födelse, den 25 december och inte på mellansteget, den 13 december. Muslimer skulle alltså ha lättare för det kristna helgonet från Turkiet. Jag måste säga att jag inte gjort någon teologisk analys av det. Men det tror jag faktiskt inte heller att Maria Haglund har gjort. Jag tycker gärna att förskolorna kan arrangera luciatåg. Men som kristen tvillingpappa kan jag också tänka mig tusen praktiska skäl till att ha julfika i stället.

Mycket till storm blev det inte heller i kommunfullmäktige. Socialdemokraten Jessica Ekerbring svarade att besluten tas av varje förskolechef. Det är inte en politisk fråga exakt hur förskolorna väljer att uppmärksamma Lucia. Någon har valt en ljusfest. Någon annan en tomtefest. Många väljer att köra "hela paketet" med ett traditionellt Luciatåg.

Nåja, när SVT år 2004 körde ett Luciafirande som knöt an till de riktigt gamla folkliga traditionerna blev det ett ramaskri. Det blev lite väl traditionellt!

Maria Haglund beskrev Lucia som "en av våra äldsta och finaste högtider". Nåja, när SVT år 2004 körde ett Luciafirande som knöt an till de riktigt gamla folkliga traditionerna blev det ett ramaskri. Det blev lite väl traditionellt! Det moderna luciafirandet fick en skjuts först 1927 när Stockholms dagblad arrangerade en luciatävling. Sedan spreds detta som en löpeld runt landet. Varenda tidning med självaktning skulle ha en omröstning om ortens Lucia. Alla visste att var en variant på "Fröken Sverige", men få talade om det öppet. Den "traditionen" har dessbättre brutits på de flesta håll.

Jag tycker förskolor och skolor ska uppmärksamma Lucia. Men hur de gör det överlämnar jag varm hand år respektive förskolechef. Och Moderaterna är ju i andra sammanhang ett parti som anser att politiker inte ska lägga sig i för mycket. Och jag kan tänka mig rätt många viktigare saker att skriva enkla frågor om på kommunfullmäktige i Örebro.

Men samtidigt så är det ju en del av charmen med en demokrati att frågor kommer upp som kanske inte är de allra, allra viktigaste.

Men samtidigt så är det ju en del av charmen med en demokrati att frågor kommer upp som kanske inte är de allra, allra viktigaste. Så även en enkel fråga om luciafirande på våra förskolor kan bidra till att vitalisera demokratin.

Mer läsning

Annons