Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstädar valsystemet

Annons

Folkpartiet vill storstäda i det svenska valsystemet. Det kan behövas, visar erfarenheten från höstens val. Även om vi lever i en välmöblerad demokrati så behöver dammråttorna förpassas ut ur finrummet.

I dag kommer – äntligen! – besked om det blir omval i Örebro kommun, nästan på dagen fem månader efter valdagen.

Valprövningsnämnden har varit överlupen med överklaganden efter valet, men har inte låtit sig stressas utan punktligt hållt sig till de förplanerade sammanträdestiderna. I bland är punktlighet inte en dygd.

Folkpartiet för fram 15 punkter i sin rapport med syfte att få till ett mer rättssäkert valsystem. FP vill att Valprövningsnämnden ska befrias från politiker och i stället enbart bestå av domare Det är ett bra förslag. Riksdagsledamöter eller före detta riksdagsledamöter kan ägna sin tid åt annat än lekmannajuridik.

Det har tagit fem månader för Valprövningsnämnden att ge besked om det blir omval eller inte i Örebro, landets sjunde största kommun. EU-ministern Birgitta Ohlsson, som i går presenterade förslagen, tycker inte att den långa tiden är något problem. Bättre korrekt än förhastat, anser hon.

Vem håller inte med om det, som en allmän regel? I fallet Örebro är däremot denna väntan ett möjligt hot mot väljarnas engagemang. För helhetens skull borde Folkpartiet ha tagit med förslag på tidsgränser. Det är klart att Valprövningsnämnden måste hålla fler möten om antalet ärenden ökar.

Folkpartiet vill också slopa kravet på att kommuner ska delas in i valkretsar. På så sätt skulle väljarnas vilja avspeglas mer direkt i mandatfördelningen. I Örebro fick den borgerliga koalitionen flera tusen fler röster än de röda. Ändå fick S och V fler mandat, helt enligt gällande fördelningsregler. Den raka kopplingen flest röster – flest mandat skulle öka valresultatets legitimitet.

Det tredje tunga FP-förslaget är att varje lagligt avgiven röst ska räknas, även om myndigheterna sedan sjabblar. Denna ”Lex Halmstad” har sin grund i slarvet med bland annat Örebroröster. Någon däremot? Knappast.

Övriga förslag handlar om nya ordningsregler och att skärpa redan existerande regler. Bra det. Slarv är mänskligt, men oacceptabelt i ett valsystem.

Mer läsning

Annons