Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden trappas upp

Annons

Den som för ett par veckor sedan trodde att de servicekontoren i Örebro län ska få vara kvar, trodde fel. Framtiden för dessa kontor – där Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten ger personlig service till medborgarna – är inte alls säker.

Det var i slutet av februari som Försäkringskassan skrev till regeringen och meddelade sin avsikt. Sparkravet på 300 miljoner kronor från och med 2013 innebär att Försäkringskassan inte längre har råd att ha personal på dessa servicekontor. Därmed skulle de upphöra då Skatteverket och Pensionsmyndigheten inte ensamma orkar med kostnaderna.

Beskedet slog ned som en smärre bomb. Servicekontoren är den enda reella möjligheten för gemene man att öga mot öga träffa personal från dessa myndigheter. Allmänheten rasade och oppositionen samlade sig.

I riksdagens socialförsäkringsutskott togs ett initiativ, som alla partier ställde sig bakom, att be regeringen förklara hur Försäkringskassan ska kunna klara sin uppgift att möta människor i hela landet.

Regeringen lyssnade. Statskontoret fick i uppdrag att göra en översyn av statliga myndigheters samlade lokala service. Alla uppfattade det som att servicekontorens framtid var säkrade. Alla, även de som inte har datorvana, måste ju ha möjlighet att personligen träffa och få hjälp av tjänstemän på myndigheterna.

Men Försäkringskassan fortsätter att förbereda nedläggningen av servicekontoren. Det sade överdirektör Stig Orustfjord i radion i torsdags. ”Initiativet i riksdagen innebär inte att vi får några pengar”, sade han.

Och så plussade han på sparkravet med ytterligare 300 miljoner till 600 miljoner kronor.

Det är svårt att uppfatta Försäkringskassans agerande som något annat än ett försök till utpressning. Självklart känner Försäkringskassan stödet från allmänheten om att servicekontoren ska vara kvar. Men det blir de bara om regeringen ger kassan mer pengar – låt vara osäkert om det är 300 eller 600 miljoner kronor.

Så det politiska spelet går vidare. Allmänheten – och Försäkringskassans personal – får sväva i osäkerhet ytterligare en tid.

Grundtipset är dock att servicekontoren i Örebro, Lindesberg, Hallsberg och Karlskoga överlever den stundande budgetstriden.

Mer läsning

Annons