Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ströman: SD:s fem lögner

Annons

Jonas Millard och Kent Ekeroth ljuger. Inte så att varje siffra är felaktig. Men ur det källmaterial som de hänvisar till väljer de enbart sådant som passar deras egna syften. I flera fall framstår deras uppgifter som direkt vilseledande. Av utrymmesskäl har jag här begränsat mig till att bemöta fem av deras påståenden. Jag har i huvudsak använt deras eget källmaterial (finns på na.se).

Lögn nr 1: Jonas Millard och Kent Ekeroth upprepar myten om en norsk undersökning som sades visa att ”bara 7,7 procent” hade ”en korrekt ålder”. Men de som undersöktes var bara barn och ungdomar som enligt migrationsmyndigheten uppenbarligen var äldre än vad de uppgivit. Det blev till slut 38 procent av dem som fick sin ålder ändrad. Detta redogjorde jag för i min krönika den 13 oktober.

Jonas Millard och Kent Ekeroth hänvisar till en artikel i den norska tidningen VG. Den som läser denna artikel i VG på nätet kan knappast undgå att det finns en länk till en annan artikel, där det framgår att en rad experter är kritiska till ålderstest genom tandundersökningar.

Lögn nr 2: Jonas Millard och Kent Ekeroth citerar den danska tidningen Politiken och säger att det gjordes en undersökning som skulle visa att 73 procent av 120 barn var äldre än 18 år. Siffrorna är direkt felaktiga. Det var 71 av 120 barn som fick sin ålder ändrad. Det blir 59 procent.

Rubriken till artikeln i Politiken lyder: ”Ålder kan avgöra frågan om asyl. Men ålderstester är fulla av fel”. Professor Hans Petter Hougen på det rättsmedicinska institutet vid Köpenhamns universitet säger att osäkerheten kring dessa undersökningar är stor.

Lögn nr 3: Jonas Millard och Kent Ekeroth hänvisar till ett brev från Migrationsverkets generaldirektör till regeringen. De hävdar att 116 av 134 åldersprövningar ledde till ändrad ålder. De hävdar också att det inte skedde några tandundersökningar. I brevet skriver Migrationsverkets chef att det i ”134 fall genomförts någon form av medicinsk åldersutredning”. Av de 134 som undersöktes, bland annat genom tandkontroller, var det 62 som fick sin ålder ändrad. De 134 valdes ut för att myndigheten hade tydliga misstankar att de var äldre än de uppgett.

På alla 1 206 asylsökande barn gjordes det 116 åldersjusteringar. Det innebär att Migrationsverket har gjort åldersjusteringar i 9,6 procent av fallen.

Lögn nr 4: Jonas Millard och Kent Ekeroth vill medvetet förstora anhöriginvandringen till de ensamkommande barnen. De skriver att år 2010 ansökte 1023 anhöriga att få komma till Sverige som anknytningsfall till ensamkommande och åberopar Riksdagens utredningstjänst. Lögn igen! De 1023 omfattar även andra kategorier än anhöriga till ensamkommande. Och det är en sak att ansöka, en helt annan att få klartecken att komma. 873 av ärendena avgjordes under samma år. Av dem var det 303 som fick tillåtelse att komma till Sverige.

Lögn nr 5: Jonas Millard och Kent Ekeroth skriver i sin artikel att av 1 285 barn som beviljades uppehållstillstånd 2010 var bara 90 ”riktiga flyktingar”. I promemorian från Riksdagens utredningstjänst – som de hänvisar till – står det att ”1003 stycken bedömdes ha skyddsbehov”.

Det är visserligen sant att 90 bedömdes vara ”konventionsflyktingar”, men Genèvekonventionen omfattar inte allt, till exempel risken att utsättas för tortyr. Därför finns en lagstiftning för andra skyddsskäl.

Låt mig säga det igen: Ja, det händer att ensamkommande barn ljuger om sin ålder. Det finns uppenbara exempel där ensamkommande ska skickas tillbaka. Ett par sådana exempel nämndes i min krönika den 13 oktober.

För Jonas Millard och Kent Ekeroth är de ensamkommande barnen ”en bluff”. För mig är det en komplex fråga. Det finns personer som bör utvisas – även om de är under 18 år. Men det finns också ensamkommande barn som har goda skäl för sin asylansökan.

Vi måste ha en rättssäker asylprocedur. I den kan medicinska ålderstester ingå. Men felmarginalerna gör att de inte räcker somunderlag.

Fotnot: Millards/ Ekeroths artikel finns att läsa via länken här bredvid. Det källmaterial som de själva hänvisar till finns också redovisat här intill.

Mer läsning

Annons