Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ströman: Två enkla budskap till just dig

Annons

Sverigedemokraterna har två budskap till just dig: 1. Du ska inte behöva stå ut med arbetslöshet eller brister i välfärden. 2. Det är invandrarnas fel, särskilt de muslimska invandrarnas.

När nazisterna verkade på 30-talet hade de också två budskap: 1. Du ska inte behöva stå ut med fattigdom och arbetslöshet. 2. Det är judarnas fel.

Det finns skillnader. Sverigedemokraterna klär sitt budskap i en demokratisk skrud. Partiet bekänner sig till den parlamentariska demokratin. Fast alla som läser kommentarsfälten på Avpixlat (som sponsras av Sverigedemokraterna) vet att detta kombineras med ett annat budskap. Till exempel stod det så här på onsdagen: ”Det är som man hoppas att det blir fri jakt på Ullenhag, Reinfeldt och de andra landsförstörarna ... Jävlar vad här skulle jagas ... HÖR NI DET IDIOTER?”. Och tro mig, jag behövde inte leta länge för att hitta detta!

Det finns prydliga Sverigedemokrater, med kostym och slips. Och så finns det de mer slafsiga, som tycker att det borde vara ”fri jakt” på våra folkvalda. En idé som utan tvekan står nazismen nära – och knyter an till Sverigedemokraternas nazistiska rötter.

I NA kan du läsa att det är problem med invandring. Du kan läsa om Migrationsverkets problem med att hitta boenden. Du kan läsa om kampen mot hederskulturen. Du kan läsa om oron för att personer från Örebro rest till krigen i Irak och Syrien. Bara för att nämna några exempel.

Men det finns vissa staplar och diagram som Sverigedemokraterna aldrig någonsin kommer att visa i sina annonser. För det stämmer inte överens med deras världsbild.

Sveriges ekonomi har under de senaste tio åren växt snabbare än Norges, Danmarks och Finlands. Vi kan konstatera att minskad invandring inte automatiskt leder till en bättre ekonomisk utveckling.

Sveriges statsskuld (eller offentliga bruttoskuld, för att vara exakt) är lägre än Danmarks och Finlands. Orsaken till att Norge ligger lågt kan nog de flesta gissa (Till dig som är Sverigedemokrat: det är inte invandringspolitiken, kan jag avslöja). Det går uppenbarligen att kombinera goda statsfinanser med invandring.

Arbetslösheten i Danmark är en procentenhet lägre än i Sverige. Norge har låg arbetslöshet (gissa varför!). Och Finland har en arbetslöshet som är ungefär en procentenhet högre än i Sverige. Minskad invandring och låg arbetslöshet hör inte nödvändigtvis ihop.

Från Sverigedemokraterna brukar det också heta att bara en liten del av dem som får asyl är ”riktiga flyktingar”. Ja, ”bara” 29 procent av dem som fick uppehållstillstånd förra året fick asyl enligt Genèvekonventionen. Men ytterligare 64 procent har skyddsskäl. Till exempel omfattas inte hot om tortyr av Genèvekonventionen. Alltså: Sammanlagt är det 93 procent som fick stanna för att de bedömdes ha skyddsskäl.

Sådant får du som sagt inte läsa i SD:s annonser. Däremot bidrar SD gärna till att sprida budskap av typen att det borde vara ”fri jakt” på våra folkvalda politiker. Ett eko från det mörka 30-talet.

Mer läsning

Annons