Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svängrum, inte svångrem

Vi behöver svängrum, inte svångrem, sade socialdemokraten Olof Palme på 80-talet. Nu står Socialdemokraterna för svångrem.

Annons

Olof Palmes retorik var effektiv. Han talade om att löntagarna måste få mer utrymme för konsumtion, för då skulle Ludvig Svenssons gardinfabrik få mer att göra och kunna anställa fler.

Just så skulle vi kunna säga att finansminister Anders Borg gör i den budget som presenterades på onsdagen. Regeringen sänker skatten på arbete. Folk får mer pengar i plånboken. Svängrum, inte svångrem.

Finansminister Anders Borg lånar pengar för att göra detta. Underskottet i de offentliga finanserna beräknas bli 1,5 procent av BNP nästa år, därefter sjunker underskottet – för att så småningom vändas till ett överskott. Det innebär att Sveriges ekonomi fortfarande är en av de allra starkaste i Europa.

Det regeringen tillämpar är klassisk konjunkturpolitik, formulerad av den brittiske ekonomen John Maynard Keynes på 30-talet. Måhända är inte skattesänkningar Socialdemokraternas favoritmetod för att stimulera ekonomin.

Men det är ändå i princip så att Anders Borg gör det Olof Palme efterlyste på 80-talet: mer svängrum, mindre svångrem. En puff framåt för Ludvig Svenssons gardinfabrik (som fortfarande finns kvar). En puff framåt för en växande tjänstesektor.

Socialdemokraterna anklagar regeringen för att skuldsätta svenska folket.

Det är intressant om Socialdemokraterna tycker att vi ska avstå från att stimulera ekonomin i ett ömtåligt läge – då vi ser att ekonomin visar tendenser till att vända uppåt efter en flera års allvarlig kris.

Om Socialdemokraterna är i opposition om ett år, Ja, då kommer partiet att fortsätta klaga på alla de skattesänkningar som regeringen har genomfört.

Om Socialdemokraterna har vunnit valet om ett år. Då kommer den blivande statsministern Stefan Löfven att lova att skattesänkningarna kommer att bli kvar. Det är skillnad mellan att styra och att sitta i opposition.

Mer läsning

Annons