Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår konst att lära ut

Utbildningen i Örebro län fick sig två rejäla smällar i går. Örebro universitet golvades av Högskoleverket, medan John Norlandergymnasiet i Kumla vacklade till.

Annons

Ena dagen firade universitetet starten på den nya läkarlinjen, en prestigeutbildning som fått ledningen att pösa av stolthet. Med rätta. Och så kom baksmällan i går. Ett fåtal lärarutbildningar fick godkänt av Högskoleverket.

Örebro universitetet har rätt att examinera lärare för grundskolan och gymnasiet i historia, samhällskunskap och idrott och hälsa. Det sista ämnet antyder att lång erfarenhet bygger kvalitet. Idrott har varit en specialitet i Örebro sedan gamla GIH:s dagar.

Den motsatta slutsatsen kan man dra av nobben för lärarexamen i musik. Musikhögskolan är en annan traditionstyngd örebrogren. Uppenbarligen räcker det inte att förlita sig på anor. Det finns en god grund att stå på i ämnet men organisationen brister, visar rapporten.

Religion har också en särställning i frikyrkostaden Örebro. Det har påverkat universitetet att lägga en oproportionerlig vikt vid kristendomen. Det må vara förklarligt med kan inte ursäktas. Religionskunskap är något helt annat än kristen teologi.

Det finns trots allt glädjeämnen i Högskoleverkets kärva beslut. Den vetenskapliga nivån får godkänt i många av ämnena till exempel matematik, biologi och kemi – som inte har anrika örebrotraditioner. Bristen över lag är det som kallas ”ämnesdidaktik”, alltså kunskapen hos universitetslärarna att lära ut hur man lär ut de olika skolämnena. Det säger sig självt hur viktig den kompetensen är i en lärarutbildning.

Det ställs allt högre och allt rimligare krav på lärare. Örebro universitet måste komma till sans och lägga de resurser som krävs, annars är det bara att kasta in handduken.

Skolinspektionen underkände i går samtliga 39 yrkesprogram på gymnasiet i sin landsomfattande granskning. Den smällen lär svida rejält hos utbildningsminister Jan Björklund som byggde sin valrörelse på krafttag för lärlingsutbildningar.

På pappret är tanken suverän men dagens verklighet visar något annat. John Norlandergymnasiet har goda förutsättningar att klara kraven med lite mer ordning. Lärlingar har definitivt rätt till samma kvalitet som alla andra elever.

Mer läsning

Annons