Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svara med det värsta terroristerna vet

Uppgifterna om ett terrorhot i Norge är vaga. Men hellre varna en gång för mycket än en gång för lite.

Annons

Det har i dagarna gått tre år sedan högerextremisten Anders Behring Breivik mördade 77 människor. Den norska polisen fick hård kritik för att den inte agerade mer effektivt.

Nu har den norska säkerhetstjänsten fått information om att det skulle kunna inträffa ett nytt terrordåd i Norge. Det går inte att säga var det ska ske. Det går inte att säga vem som planerar attackerna, mer än att personer som stridit i Syrien kan vara inblandade. Men den norska säkerhetspolisen bedömer att informationen är tillräckligt trovärdig för att gå ut med en offentlig varning till landets medborgare. Och det är klart, om något händer, så kommer den första frågan att bli: Varför varnade ingen om att något var på gång? Vad visste säkerhetspolisen? Hellre gå ut med en varning – och i bästa fall konstatera i efterhand att ingenting hände.

Anders Behring Breivik är varje säkerhetstjänsts mardröm. En enskild person som smider planer på egen hand.

Nu handlar det uppenbarligen om något annat. Om personer som gjort eller sagt saker som kan tydas som att de planerar ett terrordåd. Då finns det större möjligheter för säkerhetstjänster att spana, att leta efter misstänkta beteenden, att kartlägga om något är i görningen.

Självklart är de som reser till Syrien för att strida en riskfaktor. Liksom de högerextremister från Europa som engagerar sig i kriget i Ukraina.

Terrorismens mål är att sprida död och förödelse. Det spelar egentligen inte så stor roll var det sker. Målet är att provocera. På 70-talet plågades flera länder i Europa (också Sverige drabbades) av terrorism med vänsterstämpel. Målet var att framkalla en repression, som ”arbetarklassen” i sin tur skulle göra uppror mot. Målet för dem som driver terror i islams namn är också att provocera fram motsättningar, att till exempel driva muslimer i Europa åt det extrema hållet. Det värsta terroristerna vet är fredlig samexistens mellan olika livsåskådningar och olika religioner. Så låt oss svara med just det värsta de vet!

Mer läsning

Annons