Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra vapenaffärer

Annons

Bara demokratier ska få köpa svenska vapen. För någon månad sedan framstod det som en förhoppning. Men i dag är det möjligt att det blir en blocköverskridande överenskommelse i riksdagens utrikesutskott, som just ställer kravet att länder som köper vapen från Sverige ska vara demokratier.

Ett klart framsteg. Men tro inte att vi kommer att slippa kontroversiella vapenaffärer.

När vi levererar svenska vapen till diktaturer riskerar vi också att vapnen kommer att användas för att slå ner legitima protester. Därför är det rimligt att kräva att de länder vi säljer vapen till ska vara demokratiska.

Fast det finns en tendens att tänja på begreppen. Ett exempel: Sverige ska i princip inte sälja vapen till krigförande länder. Men Indonesien fick köpa svenska vapen samtidigt som landet drev ett krig i Östtimor. Vi fick höra alla möjliga bortförklaringar. Det var liksom inte ett ”riktigt krig”. Sedan dess har Östtimor fått sin självständighet och Indonesien har demokratiserats.

Det kommer inte att att bli alldeles lätt att definiera vad en demokrati är. Det är få länder som är renodlade diktaturer. Så gott som alla länder håller sig med något slags ”demokratiskt ramverk.” Ett parlament som i någon formell mening är folkvalt. Det finns ofta någon skrivning i konstitutionen om att medborgarna har yttrandefrihet, även i länder där det är livsfarligt att säga sin mening.

I Ryssland är det så gott som förutbestämt vem som ska vinna valen. Inte så att väljarna tvingas rösta på ett visst parti. Men oppositionen har få möjligheter att komma till tals via media. Regimkritiska journalister tenderar att bli mystiskt mördade. I Pakistan hålls val där olika partier faktiskt kan verka. Men bakom det politiska spelet finns alltid militären.

Ibland kan det vara politiskt motiverat att skicka vapen även till regimer som är i gränslandet mellan demokrati och diktatur. Till exempel: om vi vill att de afghanska säkerhetsstyrkorna ska ta över ansvaret för säkerheten i landet, måste vi rimligtvis förse dem med vapen.

Men om lagen skulle definiera länder som Saudiarabien eller Bahrain som demokratier, så kommer Sverige att göra sig till ett internationellt åtlöje.

Mer läsning

Annons