Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårartad ånge(s)t

72 procent av svenska folket har stort eller mycket stort förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt, enligt en Sifo-mätning som Aftonbladet publicerar. Det är den högsta siffran sedan förtroendemätningarna började.

Annons

Samma dag publiceras ett par opinionsmätningar som visar att Moderaterna är det största partiet bland väljarna.

Socialdemokraterna är just nu ett ickeparti. Partiledaren Mona Sahlin ska avgå om ett par månader. Och ingen får säga att han eller hon är intresserad av partiledarposten. Det har aldrig varit så oklart vad Socialdemokraterna står för.

Just nu pekar mycket på att det blir Sven Erik Österberg som efterträder Mona Sahlin. En mittenkandidat som alla kan acceptera. Han skulle bli en partiledare med förankring i fackföreningsrörelsen. En skogsarbetare från Skinnskatteberg, som samtidigt har gedigen erfarenhet av det politiska hantverket.

Men vilket uppdrag får den nya partiledaren? Om uppdraget blir att till varje pris hålla samman ett svårt sargat parti, riskerar Socialdemokraterna att hamna i en nedåtgående spiral. Då kommer Mona Sahlins självkritiska tal på förtroenderådet snart att vara bortglömt. Då blir det i och för sig en politik som väljarna kommer att känna igen. Motstånd mot skattesänkningar. Tillbaka till det som gällde före 2006 års val. Men den politiken kommer inte att fungera. Dels för att den inte är genomförbar i en ny tid. Dels för att väljarna kommer att betrakta en sådan politik med stor misstänksamhet. Då blir Socialdemokraterna det parti som vill få oss att tänka att allt var bättre förr – ett konservativt parti.

Av de rödgröna partierna är det bara Miljöpartiet som kan glädjas åt de senaste opinionsmätningarna. Partiet blev riksdagens tredje största parti i valet. I Aftonbladets förtroendemätning är det Maria Wetterstrand som ligger på andra plats, efter Fredrik Reinfeldt.

Hon har något gemensamt med Mona Sahlin – hon ska avgå som språkrör vid nästa kongress. Men medan Socialdemokraterna präglas av förvirring, kan Miljöpartiet agera med självförtroende.

Det är inte bara antalet mandat i riksdagen som avgör vilket parti som blir det ledande oppositionspartiet. Bara tanken att det kanske är Miljöpartiet som är det tunga oppositionspartiet måste framkalla svårartad ångest i Socialdemokraternas partihögkvarter.

Mer läsning

Annons