Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att ingripa i Syrien

EU:s beslut att tillåta enskilda länder att skicka vapen till Syrien är ett tecken på handlingsförlamning.

Annons

Världssamfundet står återigen handfallet inför ett inbördeskrig och en regim som desperat biter sig fast vid makten.

När Libyens förre ledare Gadaffi mördade sin egen befolkning, så ingrep omvärlden. Bland annat deltog svenska stridsflygplan i insatsen. Men Libyen har en liten befolkning. Risktagandet var för förhållandevis lågt. I Syrien är det svårare. Ett militärt ingripande för att störta Assads regim skulle kräva större insatser. USA och flera EU-länder trappar ner sina insatser i Afghanistan – och är inte beredda att göra något nytt ingripande som skulle kunna bli lika omfattande.

Men passiviteten har ett pris. Enligt uppskattningar har 80 000 människor dött i kriget. Grannländerna har tagit emot miljontals flyktingar. Kriget har dessutom en direkt effekt på Sverige i form av fler asylsökande.

EU-länderna väljer en mellanväg. Från och med den första augusti ska de länder som så önskar kunna skicka vapen till syriska oppositionsgrupper. Än så länge är det en påtryckning mot Ryssland och regimen i Syrien att medverka till en fredlig lösning av konflikten. Men om två månader kan de första vapnen levereras till syriska oppositionsgrupper.

Att skicka vapen är riskabelt. Motståndet mot den syriska regimen består av en rad olika grupperingar, från extrema islamister till mer liberalt sinnade grupper. Även om vapnen skickas till sympatiska organisationer, finns det en risk för att de hamnar i fel händer.

Men samtidigt: det vapenembargo som EU-länderna hittills har tillämpat har fått den märkliga effekten att den syriska oppositionen får svårare att skaffa vapen, medan Ryssland fortsätter att leverera vapen till den syriska regimen. Det blir en moraliskt tveksam hållning. Ingripa militärt är för riskabelt. Att inte göra någonting blir ohållbart. Alltså, tillåter EU vapenleveranser. Ingen särskilt lyckad kompromiss.

Mer läsning

Annons