Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för Wetterstrand

Miljöpartiets Maria Wetterstrand vill sänka momsen för tjänstsektorn, till exempel restauranger, frisörer – och även för städtjänster.

Annons

Det är rätt tänkt på ett sätt. Att främja tjänstesektorn skulle skapa både fler jobb och bättre tillväxt.

Men den som vill främja tjänstesektorn borde snarare rösta på alliansregeringen. De övriga två rödgröna partierna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, lägger inte alls samma vikt vid den privata tjänstesektorn. I kommentarerna till Maria Wetterstrands förslag säger Socialdemokraterna att sänkt moms på tjänster inte är någon prioriterad fråga. Och Vänsterpartiet säger, som väntat, att det är viktigare att bygga ut den offentliga sektorn.

Det här är en ideologisk fråga där Miljöpartiet står närmare allianspartierna än de två andra partierna i det rödgröna blocket.

Vid en rödgrön valseger kommer en stor tjänstesektor att slås ut från marknaden helt och hållet – de hushållsnära tjänsterna. Om priset på städtjänster i hemmet för fördubblas, kommer det knappast att hjälpa om Maria Wetterstrand sedan får igenom en sänkt moms på tjänster.

Nyligen presenterade HSB en rapport om ”bonära tjänster”. HSB bildades en gång i tiden av Hyresgästföreningen. Organisationen är alltså en av de folkrörelser som socialdemokratin gärna vill förknippas med.

En slutsats i rapporten är att det vimlar av myter om hushållsnära tjänster. En sådan myt är att det bara är höginkomsttagare som utnyttjar tjänsterna. Enligt Statistiska Centralbyrån var det 23 000 hushåll med en inkomst på mindre än 16 700 kronor i månaden som köpte hushållsnära tjänster, det vill säga en fjärdedel av de 92 000 personer som beviljades avdrag. Var tredje köpare tjänade mer än 41 500 kronor i månaden.

De rödgrönas politik går alltså ut på att beröva låginkomsttagare en möjlighet att få hjälp i hemmet. Om priset fördubblas, kommer det verkligen att bli en exklusiv grej att ha hjälp med städningen hemma. Och de rödgröna vill dessutom kasta ut ett antal tusen personer – framför allt kvinnor – från arbetsmarknaden.

Maria Wetterstrand är säkert ärlig när hon säger att hon vill utveckla tjänstesektorn. Men hon har allierat sig med fel partier om hon verkligen vill driva politiken i den riktningen.

Mer läsning

Annons