Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarttaxi mot jämställdhet

Annons
Säg nej. Att anlita svarttaxi medför en risk. Det är inte samma sak som att säga att brottsoffer får skylla sig själv, skriver Lars Ströman. arkivbild: pavel koubek

Precis som Malin Tinjan och Anna Richter anser jag att alla kvinnor och män borde ta ställning mot mäns våld mot kvinnor. Precis som Malin Tinjan och Anna Richter anser jag att det är för djävligt att kvinnor ska behöva vara oroliga för att utsättas för våld.

Det är inte det saken handlar om.

I fredags publicerade vi en gästkrönika av Max Hadders, med anledning av att en ung kvinna blivit våldtagen i en svarttaxi. Det står ingenstans i texten att kvinnan får skylla sig själv, vilket Malin Tinjan och Hanna Richter påstår i en artikel på dagens debattsida.

Däremot ställs frågan: Vad är det som gör att människor tar risken att sätta sig i en svarttaxi? Det är ju inte bara kvinnor som tar den risken. I artikeln nämns flera exempel på män som har råkat illa ut när de anlitat svarttaxi. En man blev rånad. En annan man blev bestulen. Den våldtagna kvinnan vara bara ett exempel av flera.

Ett rån är ett rån. En våldtäkt är en våldtäkt. Oavsett omständigheterna ska polisen sätta fast den skyldige. Det är en självklarhet i en rättsstat. Om vi ska tala om någon skuld, så ligger den på brottslingen, inte på brottsoffret.

Men det måste gå att diskutera hur vi som enskilda medborgare – män och kvinnor – agerar.

Om du anlitar en svarttaxi i stället för en riktig taxi, bidrar du till att främja en kriminell struktur. Och jag lovar, det finns få kretsar där kvinnoförtrycket är så påtagligt som i den kriminella världen.

Om du som enskild medborgare är beredd att betala till en svarttaxi medverkar du till att stödja en typ av verksamhet som står för allt annat än jämställdhet. För varje krona som pumpas in i den svarta ekonomin blir det mindre pengar över för just den verksamhet som Malin Tinjan är med och styr över som ledamot i kommunfullmäktige i Örebro.

Dessutom är det en påtagligt ökad risk att råka illa ut, om du anlitar en svarttaxi. Och nej igen! Det är inte samma sak som att säga att brottsoffret får ”skylla sig själv”. Det är snarare ett sätt att säga att var och en av oss har ett ansvar för att göra vad vi kan för att pressa tillbaka kriminaliteten. Du låser dörren när du lämnar ditt hem. Du säger nej om du får ett erbjudande av en svarttaxi efter ett besök på krogen. Du säger nej om någon erbjuder dig att köpa svartsprit.

Malin Tinjan och Hanna Richter lämnar två konkreta förslag på vad vi som enskilda medborgare kan göra för att främja jämställdheten: Säg ifrån om någon i din närhet berättar ett sexistiskt skämt. Och ingrip om du får reda på att någon närstående utsätts för våld.

Jag ställer upp på båda förslagen.

Jag anser också att alla borde säga nej till svarttaxi, både för sin egen skull och för andras. Vad säger Malin Tinjan och Hanna Richter om det? Eller är det en fråga som vi aldrig får diskutera? Är det rent av så att riskerna med svarttaxi enbart får diskuteras om det handlar om män som kan råka illa ut?

Mer läsning

Annons