Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk rätt i Etiopien

Annons

De två svenska journalisterna fick en kort första rättegångsdag i Addis Abeba. Sjabbel med försvarare gjorde att domaren ajournerade förhandlingarna till i morgon. Det positiva är att rättegången nu är i gång, med många utländska journalister och diplomater på plats.

Martin Schibbye och Johan Persson greps av etiopisk militär i Ogadenprovinsen. Frilansjournalisterna reste i sällskap av gerillaorganisationen ONLF i denna krigshärjade landsdel.

Svenskarna greps, fängslades och anklagades för illegal inresa och för del i terrorverksamhet. De två erkänner den illegala inresan, det fanns helt enkelt inget annat sätt att ta sig in i denna stängda del av världen. Men de förnekar all delaktighet i terror. Deras syfte var journalistiskt, att granska svenska Lundin Petroleums affärer i Ogaden.

För att tala journalistspråk finns det många vinklar på denna historia. En är att journalister som tar personliga risker är nödvändiga för att omvärlden ska få reda på saker som mäktiga intressen vill dölja.

En annan vinkel är att under premiärminister Meles Zenawei har Etiopien utvecklats från en gryende demokrati till en auktoritär regim. Konflikten mellan centralmakten och gerillarörelser i Ogaden har pågått i över 30 år. Den etiopiska regimen bryter mot mänskliga rättigheter, stoppar yttrande friheten och fängslar oliktänkande. Det finns all anledning för journalister att inte låta sig skrämmas. Martin Schibbye och Johan Persson har visat på stort mod.

En tredje vinkel är utrikesminister Carl Bildt och hans koppling till Lundin Petroleum. Bildt tillbakavisar all kritik om att hans tidigare affärsförbindelse med företaget på något sätt påverkat hans agerande för de två svenskarna. Oavsett vad som är sant skadar kopplingen i alla fall Carl Bildts trovärdighet. I detta fall är det mest ett personligt problem för ministern. UD har enligt uppgift skött sitt uppdrag att verka för de fängslade svenskarnas bästa.

En fjärde vinkel är att det nu faktiskt hålls en rättegång. Svenskarna i Addis Abeba har fått försvarare. Svenska och amerikanska diplomater finns på plats, och massmedia från Sverige, Etiopien och andra länder har fått tillstånd att bevaka rättegången. Det ger i alla fall ett plus för den etiopiska makten så långt.

Mer läsning

Annons