Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges nye finansminister

Annons
Finansminister. EU-kommissionären Olli Rehn får mer och mer rollen som en europeisk finansminister. Han kan påpeka brister även i den svenska finanspolitiken. Arkivbild: Yves Logghe/Scanpix-AP

Här är han, Sveriges nye finansminister. Han heter Olli Rehn och kommer från Finland. Hans formella uppgift: EU-kommissionär med ansvar för finanser. Men hans roll blir mer och mer att hålla ordning på de enskilda EU-ländernas offentliga finanser. Han är på väg att bli något av en europeisk finansminister.

Det är i normala fall inte Olli Rehn som bestämmer hur mycket pengar som går till de olika departementen. Det får Anders Borg fortsätta med. Men i vissa situationer skulle Olli Rehn kunna ingripa i svensk inrikespolitik. Om Sverige skulle dra på sig stora underskott i de offentliga finanserna, skulle Olli Rehn med bister uppsyn uppmana Anders Borg att vidta motåtgärder. Och om Sverige skulle gå med i euroområdet, skulle Olli Rehn kunna tvinga Sverige att ändra i sin budget.

Straffet för att inte göra det blir böter. Svenska staten skulle kunna tvingas betala in 0,2 procent av BNP till ett särskilt konto. Och om underskottet inte åtgärdas, försvinner pengarna in EU-systemet. Sex miljarder kronor upp i rök för svenska staten. Knappast en önskedröm för en finansminister.

Olli Rehn blir alltså en ”finansminister” med befogenhet att kolla att medlemsländerna i EU sköter sina finanser. Vad tycker då svenskarna om detta? Det beror nog lite på hur frågan ställs. I en opinionsmätning som nyligen publicerades är det en klar majoritet av svenskarna som anser att Sverige bäst tar sig ur krisen genom att samverka med andra länder inom EU.

Men frågan kan ju ställas på olika sätt.

”Anser du att EU-kommissionen ska kunna lägga sig i de beslut som regering och riksdag fattar om statens budget?” Då skulle svaret sannolikt bli ett rungande nej.

Men vi skulle också kunna ställa frågan på det här sättet:

”Om ett medlemsland i EU missköter sina finanser på ett sätt som hotar ekonomin i hela Europa. Anser du då att EU-kommissionen ska kunna ingripa, så att Sverige och andra skötsamma länder inte drabbas?”

Vi gillar att vara en av ”the good guys” som ser till att strulputtarna i Grekland och Spanien får ordning på sin ekonomi.

Fast om vi nu ska fastställa gemensamma regler för EU, måste de gälla alla. Det går liksom inte att skriva en fördragstext som säger att ”EU-kommissionen får kontrollera strulputtar som Italien och Grekland, men inte skötsamma länder som Sverige”. Bestämmelsen måste säga att länder ska undvika stora underskott i de offentliga finanserna, oavsett vilket land det är.

Vi kan också bestämma oss för att krypa in i ett eget hörn och övertala oss själva att självständighet är nyckelordet. ”Här ska ingen komma och lägga sig hur vi i Sverige sköter våra finanser”. Då kommer vi snart att finna att andra påverkar oss, oavsett hur självständiga vi inbillar oss att vi är.

Det smartaste alternativet är trots allt att vi samverkar med de länder som påverkar oss mest, alltså andra EU-länder. Krisen tvingar fram ett närmare samarbete. Vi lovar att ha ordning på våra statsfinanser. Och de lovar att ha ordning på sina. Och om någon inte har ordning på sina statsfinanser, så säger ”EU:s finansminister” Olli Rehn ifrån.

Det har faktiskt redan hänt. Belgiens regering lade fram ett förslag till budget som innebar ett för stort underskott. När Olli Rehn och hans stab påpekade detta sade den belgiska regeringen ungefär så här:

– Inte törs ni bötfälla oss för att underskottet blir lite större än tillåtet.

Då svarade EU-kommissionen:

– Jodå, det kan ni ger er den på att vi törs.

Kommissionen visade ett färdigformulerat papper, med ett förslag på beslut om att EU skulle ta de första stegen mot att bötfälla Belgien.

Diskret utarbetade den belgiska regeringen fram ett nytt budgetförslag.

Jobbigt för den belgiska regeringen just då.

Men bra för Europas ekonomier. Även Sveriges.

Mer läsning

Annons