Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges säkerhet kräver kärnvapen

Sverige skyddas av Natos kärnvapen. Det ska vi tänka på innan vi okritiskt hyllar att Nobels fredspris gick till en organisation som verkar för ratificering av ett avtal om förbud mot kärnvapen.

Annons
Kärnvapen  är ett fruktansvärt vapen. Men vi ska inte låt tyrannerna vara ensamma om att ha sådana vapen.

Låt oss först fastslå: Världen hade varit bättre utan kärnvapen. Ett kärnvapen som avfyras innebär per definition en katastrof. Men om tyranniet har tillgång till kärnvapen måste demokratierna också ha det.

På 80-talet mobiliserades en stark opinion i Västeuropa för att förhindra att Nato placerade ut kärnvapenbestyckade kryssningsmissiler och Pershing II-robotar. Det var bara det att många av dem som tillhörde denna rörelse "glömde" att den kommunistiska supermakten Sovjetunionen dessförinnan hade placerat ut en ny generation av kärnvapen på samma kontinent. De kallades på Nato-språk för SS 20.

I dag har vi en mer komplicerad värld. Småtyranner som Nordkorea har skaffat kärnvapen. Det fanns välgrundade misstankar att Iran var på väg mot samma mål...

I dag har vi en mer komplicerad värld. Småtyranner som Nordkorea har skaffat kärnvapen. Det fanns välgrundade misstankar att Iran var på väg mot samma mål, men Iran övertygades att sluta ett avtal som förhindrar det. De båda ärkefienderna Indien och Pakistan har skaffat kärnvapen.

Tänk tanken att USA inte hade haft kärnvapen. Nordkorea kräver en återförening på sådana villkor att det i praktiken blir Nordkorea som tar kontrollen över hela den koreanska halvön. Kim Jong Un håller ett tal om att Nordkorea i annat fall måste "försvara sig" genom att attackera Sydkoreas huvudstad Seoul. Hur ska demokratin Sydkorea försvaras i ett sådant läge om bara tyrannen har tillgång till kärnvapen?

Förhoppningarna att Ryssland skulle bli en demokrati har grusats. I stället för att vara en kommunistisk diktatur har landet utvecklats mot att bli en enmansdiktatur. Kina har börjat mullra hotfullt mot länderna i Stilla havs-regionen. Kina har haft kärnvapen sedan 60-talet.

Kan vi åstadkomma en ömsesidig avveckling av kärnvapen, så gärna. Men om tyrannerna har kärnvapen måste demokratierna också ha det.

Kan vi åstadkomma en ömsesidig avveckling av kärnvapen, så gärna. Men om tyrannerna har kärnvapen måste demokratierna också ha det. Sverige har inte egna kärnvapen. Men vi skyddas av Natos kärnvapen. Det strider mot Sveriges säkerhetsintressen att ratificera konventionen.

Mer läsning

Annons