Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges skilda världar

Annons

Sverige ligger i topp och det blir stadigt bättre, sa en. Tvärtom, sa den andre. Sverige håller på att gå sönder och i landet sprids en känsla av hårdhet och kyla. Fredrik Reinfeldt såg det halvfulla glaset medan Håkan Juholt såg det halvtomma när de två för första gången drabbade samman i en politisk debatt.

Riksdagens partiledardebatt i går var som vanligt en spretig föreställning. Åtta personer studsar fram och tillbaka i talarstolarna för anförande och repliker. Alla vill föra fram sina hetaste frågor och ställa motståndarna till svars. Åhörarna får verkligen skärpa sig.

Två debutanter var på plats. Miljöpartiets Gustav Fridolin får ursäkta, men strålkastaren låg givetvis på Socialdemokraternas Håkan Juholt, han som för första gången mötte ledaren för Sveriges andra 30-procentsparti i en politisk kraftmätning.

Statsminister Reinfeldt satsade på att framträda just som statsminister, en man som tar ansvar för rikets finanser, även om det kostar popularitetspoäng. Hans något tillknäppta byråkratstil mötte Håkan Juholt med mer eld och glöd och visioner om hur mycket bättre allt kan bli.

Talekonst spelar en huvudroll på en scen, så även i riksdagens sal. Håkan Juholt får dagens pris för bästa framställningskonst. Men politik handlar om mer än att larma och göra sig till. Det är innehållet i replikerna som är viktigast.

Juholt upprepade att han har högre ambitioner än att vända på varje krona för att kunna presenterar en fläckfri statsbudget. Sverige måste investera nu, för framtiden. Reinfeldt replikerade med att Juholt måste svara på frågan ”hur” om han vill ha ”mer till allt, mer till alla”. Visst är det tråkigt, men tyvärr är svaret på just”hur” avgörande.

Debatten fördes på två plan. Reinfeldt försvarade dagspolitiken, medan Juholt hade oppositionsmannens privilegium att kunna tänka och tala friare. Den smekmånaden är snart slut. Nästa steg för Socialdemokraterna är att konkretisera sin politik och sätta siffror med decimaler bakom varje reform. Det är då det kan bli en debatt på lika villkor och därmed intressant för svenska väljare.

Premiärdebatten i går gav i alla fall en föraning om att landets två 30-procentspartier måste skärpa sin politik. Det är bra för alla parter.

Mer läsning

Annons