Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svik inte Pakistan

Annons

Minst åtta miljoner miljoner människor i Pakistan är i behov av akut hjälp. Och det kan visa sig vara ännu fler.

En tröghet från omvärlden kan bidra till att stärka extremistiska grupper i Pakistan. En snabb och effektiv insats kan försvaga de extrema grupperna – och stärka de demokratiska krafterna i landet.

Pakistan är något av en politisk krutdurk.

När Sovjet invaderat Afghanistan, blev Pakistan basområde för de muslimska grupper som gjorde livet till ett helvete för de sovjetiska ockupationsstyrkorna i Afghanistan. Men i den processen blev också talibanerna och rörelser som al-Qaida starka.

Talibanerna uppmanar Pakistan att säga nej till utländskt bistånd. Extremistiska grupper har passat på tillfället att dela ut mat och förnödenheter till de nödställda.

Så det finns minst två skäl att ge stöd till Pakistan.

Vi måste göra det av ren medmänsklighet. Oavsett regim och oavsett politiska sympatier måste vi ge stöd till människor som drabbats av en närmast ofattbart stor katastrof.

Vi måste också göra det för vår egen skull. Att svika människorna i Pakistan, vore att lämna fältet fritt för extrema grupper som skyr alla kontakter med omvärlden. Det är just i en sådan miljö som terroristgrupper kan växa sig starka.

Mänskliga katastrofer kan – hur konstigt det än låter – vändas till något positivt. Till exempel hade tsunamikatastrofen en avgörande betydelse för fredsavtalet mellan den indonesiska regeringen och självständighetsrörelsen i Aceh-provinsen. Den förhandlades fram i en herrgård utanför Helsingfors, med hjälp av Finlands förre president Martti Ahtisaari.

Pakistan utgör ett myller av nationaliteter och religiösa grupperingar. Här finns interna konflikter. Landet har dessutom en gränskonflikt med Indien sedan flera årtionden. Här finns en brittisk-inspirerad överklass. Men också små religiösa grupper som skyr alla kontakter med omvärlden.

En enskild medborgare som förlorat allt, kommer att ta emot all hjälp som ges – oavsett om den delas ut av en utländsk biståndsarbetare eller en extremistisk organisation.

Att svika Pakistan kan visa sig vara både omänskligt och politiskt farligt.

Mer läsning

Annons