Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydnärke bör ha kvinnojourer

Det är sannerligen inte många ören per invånare som kommunerna i Sydnärke ger brottsofferjouren. Det är illa. Men det finns något som är värre.

Annons

Brottsofferjourernas riksförbund rekommenderar att kommunerna, som har ansvar för att ta hand om brottsoffer, ska ge de ideellt arbetande jourerna sex kronor per invånare. Laxå, Askersund, Hallsberg och Kumla kommuner kommer inte i något fall ens över en krona per invånare. Mest ger Laxå med 72 öre och minst Hallsberg med 49 öre per invånare.

Brottsofferjourerna har en viktig funktion att fylla. En person som utsatts för brott har kränkts och upplever ett personligt trauma som definitivt underlättas av att någon hör av sig och erbjuder stöd och hjälp.

Trots den mycket låga ersättningen från kommunerna så fungerar brottsofferjouren i Sydnärke hjälpligt. Vad som inte alls fungerar – eller vad som fungerar väldigt dåligt – är att det i dessa fyra kommuner inte finns någon kvinnojour.

Brottsofferjouren har även hand om de kvinnor som utsatts för våld och hot.

Så borde det verkligen inte vara. All erfarenhet vet att berätta att kvinnor överallt utsätts för våld av olika slag. Det sker också i dessa fyra kommuner. Situationen för dessa kvinnor blir sannerligen inte bättre när de vet att det är svårt att komma ur den destruktiva och farliga relationen. Och detta helt enkelt genom att det inte finns någonstans att ta vägen.

Det här borde de fyra kommunerna omedelbart förändra. Det räcker inte med att kunna hänvisa till kvinnojourerna i Örebro eller på andra orter. Det borde finnas en, helst två, kvinnojourer i de fyra kommunerna.

Snarast bör kommunerna i samverkan upprätta ett samarbete med någon kvinnojourorganisation. Kommunerna kan sedan gemensamt se till att finansiera verksamheten. Privata intressen kan också, vilket sker på olika håll i landet, hjälpa till med pengar.

Att hjälpa kvinnor från våld och hot till en trygg vardag är en verksamhet, som kommunerna bara måste prioritera trots knappa ekonomiska medel.

Mer läsning

Annons