Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syriens andra chans

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Dödstalen ökar för varje dag i Syrien. Regeringen möter oppositionen i landet med vapen. Tragedin fortsätter eftersom omvärlden inte kan enas.

Över 6 000 människor har dödats under det tio månader långa kriget mellan regimen och delar av landets befolkning. Målen för aggressionen är städer, som den belägrade staden Homs, och offren är främst civila. Varje dag denna vecka har dödstalet ökat.

För en vecka sedan åkte den ryske utrikesministern Sergej Lavrov hem från mötet med FN:s säkerhetsråd i New York. Ryssland hade tillsammans med Kina omöjliggjort en Syrien-resolution med sina veton, trots en lång rad kompromissförslag.

FN, alltså omvärlden, missade chansen att mobilisera en enad front mot övergreppen på den syriska befolkningen. Det visar hur maktlöst FN är när de fem permanenta staterna i säkerhetsrådet inte kan enas. Kina har som policy att inte lägga sig ett annat lands ”inre angelägenheter” och Ryssland har sina egna intressen.

Initiativet från resolutionen kom från Arabförbundet, som valt att lägga sig i en medlemsstats inre angelägenheter. Först uteslöts Syrien, sedan skickade förbundet observatörer. Observatörerna har nu tagits hem eftersom uppdraget blivit alltför farligt.

FN-resolutionen om Libyen förra året är ett bevis på att organisationen kan agera. Då enades man om militära insatser i en konflikt inom ett land. Ryssland och Kina hade lagt ner sina röster. Insatsen ledde till ett slut på inbördeskriget.

I fallet Syrien handlar det inte om militärer över huvud taget, utan om politiskt tryck utifrån – för att få Bashar al-Assad att stoppa dödandet och öppna för en demokratisk process. Han skulle avgå precis som Tunisiens Ben Ali och Egyptens Hosni Mubarak gjort när situationen blev ohållbar, och lämna över till folket att välja sina ledare. Syrien skulle bli en senkommen del av den arabiska våren.

Omvärlden är splittrad och FN blockerat. I går sa utrikesminister Carl Bildt att EU, USA, Arabförbundet och Turkiet är på gång att bilda en koalition för att öka trycket på Syrien, både politiskt och ekonomiskt.

Den nya konstellationen inger hopp. Alla vägar måste prövas för att stoppa dödandet i Syrien.

Mer läsning

Annons