Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ansvar för trafiken

Annons

De har fått sina körkort och andra intyg på att de är behöriga att köra tunga fordon. Nu riskerar ett tjugotal att få göra om allt. De ansvariga hukar än så länge för kritiken.

Det mesta utbredda fusk jag varit med om, summerar utredaren på Transportstyrelsen. Myndigheten har granskat utbildningen av yrkesförare på komvux i Kumla och på uppdragsutbildaren Trafikcenter efter NA:s avslöjande i våras.

Illa, illa. Att hamna i topp på en fusklista för körkortsutbildning visar på helt oacceptabla brister i kontroll. En enskild förarprövare är utpekad, men polisanmälningarna gäller också rektor för komvux och vd för Trafikcenter.

Snurren runt körkortsutbildningen skvallrar om ett systemfel, men det finns definitivt enskilda med ansvar.

Enligt Transportstyrelsen har en rad komvuxelever fått sina körkort på felaktiga grunder. Dessutom har ett tjugotal utomstående också regelvidrigt godkänts, bland annat vd Christer Svensson på Trafikcenter.

Thage Arvidsson, ordförande i styrelsen för Trafikcenter, hävdar att problemet är åtgärdat. Styrelsen har tagit sitt ansvar för att rätta till det som är fel och vd har förtroende att fortsätta på sin post, säger han.

Trafikcenters egen utredning visade i juli att bolaget inte haft koll på sin verksamhet. Revisorerna konstaterade att målet att expandera överskuggat ordning och reda.

Revisorernas slutsats är illavarslande. Ett företag som åtar sig en så samhällsviktig verksamhet som att utbilda och godkänna yrkesförare måste ha just ordning och kvalitet som högsta prioritet. Om inte, ska det bort från marknaden.

Trafikchefen Tex Kihlström på bussföretaget Nobina vittnar om att hans företag genomför egna tester av dem som söker jobb där. I förra veckan ledde detta till att fyra av tio med körkort blev underkända.

Det visar med skrämmande tydlighet på vikten en fullvärdig utbildning. Slappa kontroller på utbildningsföretagen är ett hot mot trafiksäkerheten och skadar också den enskilde som luras till att tro att han eller hon kan få jobb.

Trafikcenter är ett helägt dotterbolag till Länstrafiken. Ännu har inte den nya styrelsen där agerat. Men helt klart måste budskapet vara att kvaliteten aldrig får stå tillbaka för viljan att växa och tjäna pengar.

Mer läsning

Annons