Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta det lugnt Bodström

Annons

Socialdemokraternas Thomas Bodström har tappat fattningen. Han antyder att Carl Bildt riskerar livstids fängelse för brott mot folkrätten. Det är plakatpolitik – och inget annat. Däremot kan det visa sig att kopplingen till Lundin Oil blir besvärande för Carl Bildt. Men i så fall borde det föras en saklig diskussion om Carl Bildts ansvar, medan Thomas Bodström väljer en ”oneliner”, ett uttryck som ska skapa maximalt stora rubriker.

En åklagare har beslutat att inleda en förundersökning om Lundin Oils förehavanden i Sudan. Det kan, enligt åklagaren, visa sig att det finns en svensk koppling till brott mot folkrätten som utförts i Sudan. Och Carl Bildt satt i styrelsen för företaget under perioden.

Företaget har gjort det till en specialitet att utvinna naturtillgångar i konfliktområden. Att ha en utrikespolitisk expert som Carl Bildt i styrelsen var naturligtvis en enorm tillgång.

Ingen anklagar Lundin Oil för folkmord. Men en rad frivilligorganisationer hävdar i en rapport att den sudanesiska regimen fördrev 160 000 människor och dödade 12 000 människor, för att bereda vägen för att Lundin Oil och två andra företag skulle kunna exploatera oljan. Anklagelsen gäller att företagsledningen visste – eller borde ha vetat – vad som pågick.

Men det är inte bara styrelsen för Lundin Oil som anklagas. Den svenska regeringen borde ha agerat, enligt rapporten. Och i regeringen satt till exempel Thomas Bodström. Den svenska kopplingen skulle därmed – teoretiskt sett – även kunna omfatta den socialdemokratiska regeringen som styrde Sverige fram till 2006. Sug på den, Bodström!

Carl Bildt ger en annan version. Han säger att han under denna period bland annat försökt mäkla fred i Sudan, under en period då nästan ingen brydde sig om den långvariga konflikten i landet.

Carl Bildt gjorde sig av med aktierna i Lundin Oil efter att han tillträtt som utrikesminister. Och som utrikesminister är han en av regeringens stjärnor. Fredrik Reinfeldt kommer knappast att göra sig av med Bildt, om han inte känner sig tvingad till det.

Lundin Oils affärer i Sudan bör granskas och diskuteras. Det kan drabba Carl Bildt. Men det kan också drabba ledande socialdemokrater. Det blir fel att bara läsa de delar av frivilligorganisationernas rapport som riktas mot Lundin Oil och Bildt – och strunta i de delar som berör den dåvarande regeringen.

Mer läsning

Annons