Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack Sverigedemokraterna

Ytterligare ett praktfiasko för Sverigedemokraterna. Migrationspolitiken går i liberal riktning.

Annons

Förra mandatperioden gjorde Alliansen upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken. Så den enda praktiska effekten av Sverigedemokraternas inträde i riksdagen blev att migrationspolitiken blev mer liberal. Det blev lite lättare för anhöriga att komma till Sverige och ökade rättigheter för dem som vistas illegalt i Sverige. I politiskt innehåll blev ett praktfiasko för Jimmie Åkesson.

Och nu händer samma sak igen. Dels säger Socialdemokraterna och Miljöpartiet att tidigare uppgörelser om Migrationspolitiken ligger fast. Därmed är majoriteten i riksdagen säkrad med god marginal i den fråga som är Sverigedemokraternas enda profilfråga.

Dels säger Miljöpartiet och Socialdemokraterna att den nya regeringen ska verka för fler legala vägar till EU. En person som flyr ska inte behöva anlita människosmugglare. Det ska finnas möjligheter att komma till EU med giltigt pass och visum. Uppförsbacken för att få igenom en sådan linje i EU kommer att vara brant. Fast det var det många som tvivlade på att Cecilia Malmström skulle lyckas ena EU-länderna kring nya regler för flyktingmottagande. Det är lagstiftning som nu är i hamn – och håller på att implementeras.

Så vi kan återigen se fram emot en mandatperiod där den enda praktiska konsekvensen av Sverigedemokraternas närvaro i riksdagen blir att migrationspolitiken går i en helt motsatt riktning, jämfört med vad partiet vill.

Att införa exempelvis humanitära visum syftar inte främst till att öka eller minska flyktingströmmen. Syftet är att skapa förutsättningar för bättre ordning och att minska utrymmet för människosmugglarna.

Förra mandatperioden innebar Sverigedemokraternas närvaro att framför allt Moderaterna ändrade riktning i mer liberal riktning.

Den här mandatperioden tycks Socialdemokraterna gå samma väg. Vi sade det under förra mandatperioden. Och vi säger det igen: Tack för det, Sverigedemokraterna!

Mer läsning

Annons