Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tacka storföretag för det

I Rumänien pågår arbetet för att få fler romska barn att gå i skolan. Det har vi Ikea och H att tacka för.

Annons

I kampen mot fattigdom är utbildning ett av de viktigaste vapnen. Det är genom utbildning som människor har chansen att bryta negativa spiraler och ta sig vidare – mot jobb, inkomst och ett drägligt liv. För att komma i ordning med romers situation i Rumänien är utbildning en av grundstenarna.

Då räcker det inte med ett samarbetsavtal, som det som slöts mellan Sverige och Rumänien i juni. Det avtal som är tänkt att hjälpa Rumäniens mest utsatta medborgare, men som sedan enbart beskrivs som ett utbyte av kunskap och erfarenheter,

Att hundratusentals romska barn aldrig går i skolan är inte så konstigt, sett till de ofta katastrofala livsförhållanden med extrem fattigdom och arbetslöshet, som de lever under. Visserligen är skolan gratis i Rumänien, men pennor och böcker kostar pengar – som de romska familjerna inte har. De utsätts också för en omfattande diskriminering.

Fyra av fem romska barn lär sig aldrig att läsa eller skriva. De spelar aldrig fotboll och hoppar hopprep med andra rumänska barn på rasten – och utanförskapet segmenteras ytterligare.

Tro inte att det är Sveriges regering som står för den stora förändringen i Rumänien. Nej, det är organisationer som Rädda Barnen och Unicef och svenska multinationella företag. Ja, du läste rätt. Redan 2012 var IKEA och H några av de företag som samarbetade med Unicef för att hjälpa barn i Rumänien. Det finns naturligtvis mycket att säga om just de här två multinationella företagen och de har sannerligen inga änglaglorior. Företagens uppgift är att tjäna pengar. Men det är just i kraft av att de tjänar pengar som de också kan göra skillnad. Ibland är allt som krävs att sätta ett barn i skolbänken för att så ett frö till en bättre framtid. Så ett tips till Sveriges ansvarige minister, Åsa Regnér: Boka in ett studiebesök hos Ikea.

Mer läsning

Annons